VUČIĆ: Ja ću biti kriv ako ne dobijemo datum

- Uveren sam da ćemo (28. juna od EU) dobiti datum i ja ću biti kriv građanima Srbije ako to ne dobijemo, neko će morati da objasni zbog čega to nismo dobili - rekao je prvi potpredsednik Vlade Srbije

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić izjavio je da je dobijanje datuma za početak pregovora za članstvo u Evropskoj uniji važno za Srbiju kako bi postala "normalna i pristojna zemlja" i istakao da će, ako do toga ne dođe, on biti kriv.

- Uveren sam da ćemo (28. juna od EU) dobiti datum i ja ću biti kriv građanima Srbije ako to ne dobijemo, neko će morati da objasni zbog čega to nismo dobili - rekao je Vučić za Radio televiziju Srbije.

Prema njegovim rečima, predstojeći 28. jun biće prvi veliki srpski praznik Vidovdan koji će Srbija u savremenoj istoriji dočekati kao pobednik.

- Ja sam oprezni optimista zbog činjenice da je Srbija mnogo uradila za 10 meseci u različitim sferama života, oko KiM, borbe protiv korupcije, vladavine prava - rekao je Vučić.

On je dodao da budući partneri Srbiji ne treba da daju minimalnu ponudu nego da ubrzaju proces stvaranja normalne i pristojne zemlje.

Vučić nije želeo da spekuliše da li će, ako Srbija dobije datum, biti rekonstruisana vlada, a ako ne dobije, da će biti održani izbori.

- Biće ministara koji će biti zamenjeni - rekao je Vučić i istakao da je Srbiji potrebna i promena u stanju svesti.

On je naveo i da je najvažniji posao Vlade Srbije bolji život građana i da se stvori bolji ekonomski ambijent kako bi se privukli investitori.

- Posle reforme u pravnom sistemu, očekujem da ljudi počnu da žive dobro i to će biti najteži deo našeg posla - rekao je prvi potpredsednik Vlade Srbije.

Govoreći o ekonomskoj situciji u državi, on je rekao da je neophodno preduzeti teške korake na rashodnoj strani budžeta.

- Uštedećemo mnogo, biće manje novca za subvencije, neke druge projekte i druge budžetske korisnike - rekao je Vučić dodajući da je prošle godine budžetski deficit bio neuporedivo veći, ali da su svi ćutali i pravili se da se ništa ne dešava pa je "ćutao i Fiskalni savet".

- Toliko su nam (Fiskalni savet) predavanja održali o svemu a nisu se setili da sebi zamrznu plate. Zamrzli bi penzije od 15.000 dinara, ali svoje plate od 220.000 dinara - duplo veće od predsednika države ili potpredsednika vlade - ni slučajno ne bi da zamrznu - rekao je Vučić.

(Telegraf.rs / Beta)