Vojislav Šešelj do kraja godine u Srbiji?

Lider SRS-a mogao bi da se nađe na slobodi ukoliko Haški tribunal ne prihvati navode optužnice o zajedničkom zločinačkom poduhvatu od koje su oslobođeni Jovica Stanišić i Franko Simatović

Ako Haški tribunal ne prihvati navode optužnice protiv Vojislava Šešelja o zajedničkom zločinačkom poduhvatu, veći deo optužnice mogao bi lako da padne, a to bi značilo da bi se lider SRS mogao vratiti u Beograd odmah nakon izricanja presude 30. oktobra.

Advokat Slobodan Zečevič, koji je pred Tribunalom u Hagu branio Milana Milutinovića i još četvoricu haških optuženika, kaže da je sada teško reći kada će se Šešelj naći na slobodi, ali ukazuje na neke činjenice koje mu idu u prilog.

- Predsednik veća Žan Klod Antoneti ne prihvata koncept o zajedničkom zločinačkom poduhvatu kao obliku krivične odgovornosti. On je još u maju 2011. hteo Šešelja da oslobodi te odgovornosti, ali je tada bio nadglasan od dvoje drugih sudija - podseća Zečević.

On, takođe, ističe i da je u optužnici protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, od koje su oni oslobođeni nedavno u Hagu, sadržala deo u kome je i Šešelj bio označen kao jedan od članova zajedinčkog zločinačkog poduhvata.

Advokat Rajko Danilović smatra da je realno da se lider radikala do kraja godine nađe na slobodi. On, kao i Zećević, smatra da će Šešelj biti oslobođen dela optužnice o zajedničkom zločinačkom poduhvatu, a tako misli i branilac generala Nebojše Pavkovića Aleksandar Aleksić.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)