Dačić u dvodnevnoj poseti Rumuniji

Premijer Srbije sastaće se sa premijerom Viktorom Pontom i predsednikom zemlje Trajanom Baseskuom, dok će sa ministrom unutrašnjih poslova Raduom Stroeom potpisati protokol o saradnji

Predsedsednik Vlade Srbije Ivica Dačić doputovao je u dvodnevnu zvaničnu posetu Rumuniji, tokom koje će se sastati sa rumunskim premijerom Viktorom Pontom i predsednikom Trajanom Baseskuom.

Premijer Ponta večeras će za predsednika Vlade Srbije prirediti radnu večeru, a sutra će imati i zvanični bilateralni susret u sedištu rumunske vlade.

Posle susreta dvojice premijera, Dačić će u svojstvu ministra unutrašnjih poslova sa rumunskim kolegom Raduom Stroeom potpisati protkol o saradnji dvaju ministarstava.

Dačić će se sutra, na kraju posete, sastati i sa predsednikom Rumunije Trajanom Baseskuom.

Sredinom meseca u zvaničnoj poseti Rumuniji boravio je i ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić, koji je tom prilikom istakao da Srbija i Rumunija nemaju otvorenih pitanja u bilateralnim odnosima i da zvanični Bukurešt nedvosmisleno podržava Srbiju na njenom putu ka EU.

- Stav Rumunije će biti nedvosmislen - da Srbija treba da postane članica EU i da krajem juna treba da dobije datum za otpočinjanje pregovora o članstvu - rekao je Mrkić, i podsetio da je Rumunija jedna od pet članica EU koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

- Mi smo izrazili zahvalanost zbog takvog stava, a posebno izražavamo poštovanje za to što Rumunija stoji čvrsto iza toga da Srbija treba da dobije datum za otpočinanje pregovara sa EU - istakao je tada Mrkić.

(Telegraf.rs / Tanjug)