Vlada prihvatila amandman da se advokati i lekari paušalno oporezuju, Dinkić protiv!

Poslanici republičkog parlamenta "pretresli" su danas amandmane na predložene izmene seta poreskih zakona. Na ukupno šest predloženih zakona predloženo je više od 200 amandmana, a nadležni skupštinski odbor je prihvatio šest amandmana

Poslanici republičkog parlamenta "pretresli" su danas amandmane na predložene izmene seta poreskih zakona. Na ukupno šest predloženih zakona predloženo je više od 200 amandmana, a nadležni skupštinski odbor je prihvatio šest amandmana.

Reč je o izmenama zakona o porezima na imovinu, o porezu na dobit pravnih lica, o poreskom postupku i poreskoj administraciji, o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, o porezu na dohodak građana i o akcizama.

USVOJEN AMANDMAN O POREZU NA IMOVINU

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić je izjavio da je Odbor za finansije usvojio amandman na Zakon o porezu na imovinu, po kojem lokalne samouprave imaju pravo da odlučuju o stopi amortizacije na nekretninu, do jedan odsto na jednu godinu starosti nekretnine, a maksimum do 40 odsto.

On je objasnio da oni koji malo zarađuju, ne bi plaćali porez, dok bi oni koji imaju veći promet, morali da plate veći porez, a ne da budu "u istoj grupi gde su i obućari ili stolari".

- Odbor (za finansije) nije prihvatio odluku Vlade. Podržao je stavove Ministarstva finansija, tako da će na kraju presuditi poslanici na glasanju. Poslanici će po svojoj savesti glasati da li advokati, stomatolozi i privatni lekari ostaju u, po meni, neopravdanom sistemu paušalnog oporezivanja ili će imati obavezu da vode knjige - kazao je Dinkić novinarima u Skupštini Srbije posle sednice odbora.

Na sednici odbora su za taj amandman SNS glasali poslanici SNS i SPS, ali to nije bilo dovoljno za prihvatanje predloga.

(Telegraf.rs/Blic)