VLADIKA BAČKI IRINEJ: Crkva nije podržala ni Tita za Nobela!

Portparol SPC tvrdi da stavovi Crkve ne predstavljaju stavove političkih opcija niti pokušaj preuzimanja državnih ingerencija. On je dodao da zvanična tela SPC neće učestvovati u organizovanju demonstracija povodom potpisivanja Briselskog sporazuma

Vladika bački Irinej je izjavio kako je Srpska pravoslavna crkva (SPC) svojevremeno odbila da podrži kandidaturu Josipa Broza Tita za Nobelovu nagradu za mir - zbog čega je doživotni predsednik SFRJ zauvek prekinuo susrete sa crkvenim vrhom.

Opisujući na debati u Tanjugovom Pres klubu kako su odnosi crkve i države "u različitim vremenima bili različiti", vladika Irinej je kazao da je posle kandidatuire Tita za Nobela u Crkvu "s određenog mesta" došla poruka da država očekuje podršku SPC toj kandidaturi.

- Tadašnja vlast je bila veoma zainteresovana za tu podršku, pa je bila i spremna da štošta obeća Crkvi - razne beneficije, pa i izgradnju Hrama Svetog Save. Verovatno se isto očekivalo i od drugih crkava i verskih zajednica u tadašnjoj Jugoslaviji. Naravno da je Sabor SPC rekao ''ne'' - rekao je vladika.

Sinod, kako je kazao, svojim saopštenjem o Kosovu nije imao nameru da stvara smetnju ili prepreke državnim organima da odlučuju prema svojoj savesti i odgovornosti, već je namera bila da se ukaže na dugoročnu perspektivu koju treba imati u vidu.

- Mi smo pokušali da pomognemo, a kako će ko to tumačiti - to ne zavisi od nas. Stav Crkve je izrečen po savesti, bez zle primese, ponajmanje u službi nekih političkih opcija, iako je toga bilo u medijima, pa se išlo čak dotle da su mediji pisali da su nam saopštenje pisali neki stranački lideri.... A nisu... Ja sam ga napisao od prve do poslednje reči - rekao je vladika.

(Telegraf.rs / Tanjug)