Srbi sa severa Kosova protiv Briselskog sporazuma

Na današnjem protestu u Kosovskoj Mitrovici usvojena Deklaracija o osnivanju Skupštine Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije i zatražen referendum o predlogu Briselskog sporazuma

Srbi sa severa Kosova nisu prihvatili predlog Briselskog sporazuma, već zatražili da se o njemu na referendumu izjasne građani Srbije i na protestu u Kosovskoj Mitrovici usvojili Deklaraciju o osnivanju Skupštine Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije.

Na "Saboru srpskog naroda" na Trgu Šumadija u severnom delu Kosovske Mitrovice, aklamacijom je usvojena "Deklaracija Sabora srpskog naroda" kojom "Sabor odlučno i neopozivo odbija sporazum od 15 tačaka koji su vlasti u Srbiji parafirale u Briselu sa predstavnicima albanskih institucija u Pokrajini 19. aprila".

Aklamacijom i uzvicima "svi, svi" najbrojniji skup na Trgu Šumadija je jednoglasno prihvatio tačku Deklaracije da je "došlo vreme za osnivanje Skupštine Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije".

- Skupština AP KiM imaće privremeni karakter zbog okolnisti u kojima se osniva. Skupštinu će u početku činiti odbornici-delegati SO Kosovska Mitrovica, Zvelčan, Zubin Potok i Leposavić, kojoj će moći da pristupe delegati svih srpskih SO Pokrajina kao i SO nacionalnih zajednica - navodi se Deklaraciji.

Prema Deklaraciji, tokom svog privremenog zasedanja Skupština AP KiM obavljaće nadležnosti iz kruga ustavnih nadležnosti AP, nadležnosti organizacije, organa i službi biće regulisane privremenim Statutom, koji će kao i drugi akti biti doneseni na osnivačkoj sednici i važiće do donošenja posebnog zakona o suštinskoj autonomiji AP KiM po postupku predviđenom za promenu Ustava.

U Deklaraciji, usvojenoj na protestu pod nazivom "Sever Kosova i Metohije ostaje u Srbiji", navedeno je, pored ostalog, da je postignuti sporazum u Briselu, koji je Vlada Srbije ranije danas i potvrdila, "nelegitiman i nevažeći i da narod koji živi na Kosovu i Metohiji neće dozvoliti njegovo sprovođenje, jer bi time potpao pod vlast lažne države Kosovo".

U tekstu Deklaracije piše i da se Srbija potpisivanjem sporazuma odriče prava na južnu pokrajinu, a ne samo prava na institucije.

Tokom obraćanja, građani su Pantiću dovikivali da je "izdajnik jer je i on bio u Briselu".

Građani su nosili zastave Srbije i parole na kojima je, pored ostalog, pisalo: "Nećemo kosovski pečat", "Nema predaje", "Ne zakonima i ustavu Kosova", "Odavde nema dalje", "Ne sporazumu u Briselu"...

(S. S. / Tanjug)