SIMIĆ: Ili napredak u pregovorima ili ulogu EU preuzima neko drugi

- Uvek su se negde pojavljivali Amerikanci. I ovih dana se moglo čuti da bi se eventualno u sledećoj fazi mogao pojaviti neko iz Vašingtona i ovo potvrđuje da je EU potreban uspeh u rešavanju kosovskog pitanja - smatra profesor Fakulteta političkih nauka

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić kaže da će se u najnovijoj rundi dijaloga Beograda i Prištine "ili postići napredak ili će ulogu EU morati da preuzme neko drugi".

- Ili će se postići napredak u pomeranju i jedne i druge strane ili se bojim da će ulogu Evropske unije morati da preuzme neko drugi - rekao je Simić za RTS.

Simić navodi da je poziv visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, koja posreduje u dijalogu, za novu rundu pregovora - iznenađenje, budući da se u međuvremenu ništa nije desilo što bi tu rundu učinilo uspešnijom od prethodnih.

Profesor FPN smatra i da izjava kosovskog premijera Hašima Tačija, od utorka 16. aprila, ne uliva nadu da se može očekivati promena stava Prištine, a da se, kada je u pitanju stav Beograda, teško može očekivati da, imajući u vidu sve što je do sada rečeno, ostane prostor za neki ustupak.

- Srbija nije odustala od dijaloga, jer nije ni mogla, ni želela. Ali za dijalog je potrebno dvoje. Srbija je otišla veoma daleko u susret nekom sporazumu, ali taj odnos nije uzvraćen sa druge strane - ukazao je Simić.

Kako dodaje, dijalog i postizanje dogovora izazov je i za Beograd i za Prištinu, ali i za sam Brisel, koji se nije pokazao da može da dovede pregovore o krizi u bivšoj Jugoslaviji do kraja.

- Uvek su se negde pojavljivali Amerikanci. I ovih dana se moglo čuti da bi se eventualno u sledećoj fazi mogao pojaviti neko iz Vašingtona i ovo potvrđuje da je EU potreban uspeh u rešavanju kosovskog pitanja. Neuspeh u pregovorima bi bio veliki minus - naveo je Simić.

(Telegraf / Izvori: RTS, Tanjug)