GURI: Tači preti praznom puškom, ne treba opet da ratujemo

Lako je pričati o ratu kada niste morali da gledate srpske zastave na kovčezima vojnika i policajaca, koji su stizali u Beograd tih godina - kaže nekadašnji komandant Žandarmerije Goran Radosavljević

Nekadašnji komandant Žandarmerije, a trenutno član Glavnog odbora Srpske napredne stranke Goran Radosavljević Guri kaže da ne misli da ponovo treba ulaziti u ratove, ali i da nije dobro priznati nezavisnost Kosova i Metohije.

- Sada vidim neke koji pozivaju na rat, koji bi da započnemo novi sukob sa svetom. Ne sećam se da sam ih tada viđao na frontu. Lako je pričati o ratu kada niste morali da gledate srpske zastave na kovčezima vojnika i policajaca, koji su stizali u Beograd tih godina - kaže Radosavljević za dnevni list "Blic".

Ipak, on dodaje da ne misli da Srbi treba da priznaju kosovsku nezavisnost, ali da moraju prihvatiti činjenice.

Kada je reč o sve učestalijim pretnjama Hašima Tačija da će kosovske institucije zauzeti Sever, Radosavljević smatra da "Tači preti praznom puškom".

- Da bi tako nešto uradio, treba  mu podrška Zapada. Lično mislim da rata više neće biti. Pritisaka, provokacija i bacanja bombi hoće. Ipak, neprijatelja ne treba potceniti, treba biti na oprezu - kaže nekadašnji komandant Žandarmerije.

Guri nije propustio ni da prokomentariše događaj u Račku, koji je 1999. godine uzet kao neposredan povod za bombarodvanje ondašnje Jugoslavije:

- To je bila jedna od najboljih akcija na teritoriji Kosova, ušla je u udžbenike američkih specijalnih snaga. Račak je skinut sa optužnice i policijskim i vojnim generalima, a to znači da je NATO rekao da tamo nije bilo masakra. Za bombarodvanje je bio potreban povod. Račak je bio poslednja akcija u kratkom periodu pred bombardovanje. Da nije bilo Račka, bilo bi nešto drugo.

Komentarišući svoju saradnju sa generalima Nebojšom Pavkovićem, Sretenom Lukićem i Vladimirom Lazarevićem, Radosavljević kaže:

- Lukić i Pavković su u Hagu zbog komandne odgovornosti. To je termin koji nije postojao kod nas, izmišljen je da bi čitav vojni i policijski vrh mogao da se nađe u Hagu. Kako su oni mogli da znaju da je neko nekog ubio?

Kada je o saradnji sa nekadašnjim komandantom JSO Miloradom Ulemekom Legijom, Guri objašnjava detalje njihove saradnje:

- Zajedno smo ratovali, spasavao sam i ja njega i on mene. Ja samo nisam hteo da dođu u sukob dve specijalne jedinice, jer bi to izazvalo nesagledive posledice koje bi mnogi jedva dočekali.

(Telegraf / Izvor: Blic)