PRITISAK NA SRBIJU: Riker pozvao Beograd da prihvati predlog Brisela

- Pozivamo Srbiju da iskoristi tu mogućnost, jer želimo da vidimo da Srbija ispunjava uslove za početak pregovora - rekao je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD tokom posete Zagrebu

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Filip Riker pozvao je danas vlasti u Srbiji da prihvate predlog Brisela o normalizaciji odnosa sa Kosovom i nastave dijalog s Prištinom, kako bi dobile datum za početak pregovora sa EU.

- Pozivamo Srbiju da iskoristi tu mogućnost, jer želimo da vidimo da Srbija ispunjava uslove za početak pregovora - rekao je Riker tokom posete Zagrebu, javila je Fena.

Riker je ponovio stav Stejt departmenta da se jučerašnja rasprava o krivičnim sudovima u Generalnoj skupštini UN pretvorila u "neuravnoteženu" i "huškačku" polemiku.

- Rasprava je bila prilika da se osnaži globalni sistem međunarodnih sudova, a pretvorila se u negativnu, neuravnoteženu, huškačku raspravu - rekao je Riker, i dodao da SAD snažno podržava rad Haškog i ostalih sudova UN.

Riker je istakao da se inicijativi da se ta rasprava održi, koju je pokrenuo predsedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić, SAD snažno protivi i da je raspravu bojkotovala većina zapadnih zemalja, smatrajući je "loše prikrivenim pokušajem napada" na Haški tribunal.

(Telegraf.rs / Tanjug)