ANTIĆ: Direktni pregovori sa SAD i EU su rešenje!

- Naša strana je dokazala pred celim svetom da smo za kompromis, ali on podrazumeva iznalaženje rešenja koje, uz odgovarajuće ustupke, u osnovi zadovoljava obe strane - rekao je Antić

Savetnik predsednika Srbije Oliver Antić izjavio je da bi Srbija možda mogla direktno da pregovara sa SAD i EU o rešavanju problema Kosova i Metohije, napominjući da je u pregovorima sa Prištinom naša strana dokazala da je za kompromis.

- Naša strana je dokazala pred celim svetom da smo za kompromis, ali on podrazumeva iznalaženje rešenja koje, uz odgovarajuće ustupke, u osnovi zadovoljava obe strane - rekao je Antić za današnji novosadski Dnevnik.

Povodom dijaloga s Prištinom u Briselu, Antić je napomenuo da smo mi "sve učinili da dosegnemo ‘zlatnu sredinu’, ali druga strana preti, ucenjuje, vređa i ne pristaje ni na kakvo razumno rešenje", i istakao da je prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić na takav stav predsednika kosovske vlade Hašima Tačija "dao adekvatan odgovor".

Odgovarajući na pitanje o tome da li bi odbijanje sporazuma sa Prištinom na duže udaljilo Srbiju od evropskog puta i koje su nam opcije u tom slučaju na raspolaganju, Antić je rekao da nije tajna da su neke moćne države iz EU neraspoložene za dalje širenje te zajednice, "a posebno nisu rade da vide Srbiju u njoj".

U politici uvek postoje alternative, napomenuo je on, i istakao da se može i treba uspostaviti bolja i šira ekonomska i svaka druga saradnja sa velikim i moćnim privredama Rusije, Kine, Indije, Brazila, manjih, ali bogatih država Bliskog istoka, Južne Amerike, Afrike i Azije.

U vezi sa pitanjem da li je Srbija bliža rekonstrukciji Vlade ili novim izborima, Antić smatra da to "umnogome zavisi od (ne)uspeha pregovora (sa EU) o datumu".

Vlada radi u veoma teškim uslovima sa, bez sumnje, nasleđenim problemima, koji se protežu još od 1946. godine pa do prethodne Vlade, kazao je Antić, i ocenio da je za utehu to što su sadašnji glavni politički akteri neuporedivo odgovorniji u odnosu na ranije.

On je na pitanje da li očekuje uskoro pokrajinske izbore, odgovorio da bi "što skoriji izbori u Vojvodini bili blagotvorni kako za pokrajinu tako i za Srbiju kao celinu".

(Telegraf.rs / Tanjug)