EŠTON: Poslednji put s dve delegacije

Jaz između dve strane je uzak, ali dubok, poručila je visoka predstavnica EU. Ona je dodala da u narednih nekoliko dana očekuje odgovor delegacija Beograda i Prištine na iznete predloge

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton saopštila je da je u osmoj rundi dijaloga Beograda i Prištine na sto stavljeno više predloga, ali da je jaz između dve strane "uzak, ali dubok", i poručila da je ovo bio poslednji put da se formalno sastaje sa dve delegacije.

- Oni će otputovati kako bi se konsultovali sa kolegama u svojim prestonicama i obavestiće me u narednih nekoliko dana o svojim odlukama. Želim im srećan put kući i uspeh u donošenju odluka - navodi se u izjavi Ketrin Ešton po završetku osme runde dijaloga Beograda i Prištine, koja je, prema rečima visoke predstavnice, trajala 12 sati.

Novina u ovoj rundi je, kako je rekla, bila to što su se dvojici premijera, kojima je i ovoga puta odala priznanje, pridružili i vicepremijeri.

- Ovo je poslednji put da se formalno sastajemo - poručila je Ešton.

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da je Priština bila spremna na sporazum, ali da je oklevanja bilo na strani Beograda, i najavio da bi nova runda dijaloga mogla biti održana već početkom naredne nedelje ukoliko Srbija prihvati principe Prištine.

- Još jednom želim da istaknem da asocijacija (opština) neće imati izvršna i zakonodavna ovlašćenja, a spremni smo da ponudimo sve što dolazi iz Ustava Kosova. Ako se Srbija složi sa principima, naredna runda biće početkom sledeće nedelje - rekao je Tači.

(Telegraf.rs / Tanjug)