Tači: Nikada nećemo prihvatiti cilj Beograda

- Nećemo dozvoliti da se na Kosovu recikliraju neuspeli modeli, bilo da se radi o Republici Srpskoj ili o nekoj podeli - rekao je premijer Kosova

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da Priština nikada neće prihvatiti cilj koji Beograd želi da postigne na Kosovu - da formira treći nivo vlasti i Asocijaciji srspkih opština obezbedi izvršne nadležnosti, jer, između ostalog, ne želi da rešavanjem jednog problema napravi veći.

- Tako nešto se nikada neće desiti. Nijednom i ni pod kojim okolnostima nećemo prihvatiti nešto što će kršiti Ustav. Nećemo rešiti jedan problem tako što ćemo stvoriti još veći - poručio je Tači u Skupštini Kosova.

Kosovski premijer je rekao da ni on ni institucije Kosova nisu ni pod čijim pritiskom da prihvate ono što je protiv intreresa zemlje, već Beograd, koji mora promeniti pristup prema Kosovu.

- Nećemo dozvoliti da se na Kosovu recikliraju neuspeli modeli, bilo da se radi o Republici Srpskoj ili o nekoj podeli, autonomiji ili specijalnom statusu severa Kosova - kazao je on.

Prema njegovim rečima, sporazum neće obuhvatiti samo pitanje Asocijacije i bezuslovno rasformiranje paralelnih struktura, već i ostala osetljiva pitanja kao što su nestali, energetika, telekomunikacija.

Tači je ocenio da je naredna runda, zakazana za 2. april, odlučujuća za postizanje sporazuma između Prištine i Beograda i da u Brisel odlazi da bi okončao jedno poglavlje i otvorio novu etapu saradnje i mira u regionu.

(D. Z. / Beta)