DS očekuje izbore, SNS spremna, a SPS tvrdi da ne postoje uslovi

Božidar Ðelić smatra da će izbora sigurno biti do kraja godine bez obzira na to da li Srbija dobije datum ili ne, dok Vladimir Cvijan kaže da je SNS kao najveća stranka uvek spremna za iste

Funkcioner Demokratske stranke Božidar Ðelić izjavio je da Vlada Srbije ne funkcioniše, da će izbora sigurno biti do kraja godine bez obzira na to da li Srbija dobije datum ili ne.

On je rekao i da demokrate imaju plan za izlazak iz krize, rešavaju svoje finansijske probleme dok im se priključuje sve veći broj ljudi.

- Investicija iz Emirata koja je planirana za ovu godinu vredna je samo 100 miliona evra, za ono što je potpisano. Ova vlada nije dovela nijednog stranog investitora, a za samo sedam meseci zadužila je zemlju za 3,5 milijardi evra i to je uloženo u tekuću potrošnju - rekao je Ðelić.

Srpska napredna stranka je u vezi sa mogućnošću raspisivanja izbora navela da je kao najveća stranka u zemlji "uvek spremna".

- Nisam dovoljno stručan da odgovaram na ta pitanja, moja oblast je pravosuđe. O tome pitajte one koji se više razumeju. SNS je kao najveća stranka u zemlji uvek spremna za izbore - rekao je poslanik naprednjaka Vladimir Cvijan.

Šef poslanika Socijalističke partije Srbije Branko Ružić izjavio je da postoje određeni elementi koji će uticati na eventulanu odluku o izborima i da je jedan od njih datum za početak pregovora s EU, ali da ni jedan od tih elementa za sada nije prisutan.

- Da bi došlo do izbora, mora da postoje Ustavom i zakonom propisani uslovi i da imamo činjenično stanje u kome ne bi postojala parlamentarna većina koja bi podržavala Vladu. Nijedan od tih elemenata za sada nije prisutan i smatram da je predsednik (Tomislav) Nikolić izneo legitiman politički stav koji je praktično jedno hipotetičko pitanje - rekao je Ružić.

Ružić je, u osvrtu na izjavu predsednika Srbije da bi možda bilo dobro ići na izbore ukoliko politika Vlade ne uspe što se tiče Kosova i borbe za datum, kazao da je proces evropskih integracija kontinuiran proces i da svaki stepenik više znači mnogo za Srbiju, ali da "ne možemo na svakom važnom stepeniku da pravimo kardinalne poteze".

(Telegraf.rs / Tanjug)