ČOMSKI: Evropa baš i ne želi Srbiju

Najvažniji politički mislilac današnjice kaže da pogodba "Kosovo za Evropu" nije dobra, jer Evropska unija nije oduševljena idejom da joj pristupe Srbi, kao i da je to jedno rasističko društvo koje ne trpi različitost

Najvažniji politički mislilac Noam Čomski rekao je da je pristupanje Srbije EU u ovom trenutku prilično dubiozan potez.

- Čak i pod uslovom da će vas Evropa prihvatiti, što ni u kom slučaju nije izvesno. Znate, Evropa je veoma rasistički nastrojena prema ideji da u Uniju uđu Srbi, tako da to neće biti tako jednostavno - kaže Čomski.

Čak i kada bi bilo jednostavno, navodi Čomski, to ne bi bio ispravan potez, jer EU trenutno srlja u samoubilačkom pravcu, posebno zbog svoje ekonomske politike koja urušava siromašnije članice.

- U poređenju s njom, američka finansijska politika izgleda veoma progresivna. Sama ideja da nametnete mere štednje državama predstavlja ekonomsku katastrofu, i sada vidimo šta se događa. Svaki normalan ekonomista to vidi, a čak i Međunarodni monetarni fond to vidi - rekao je Čomski.

Ovaj politički mislilac je u razgovoru za  "Nedeljnik" naveo da nije iznenađen pregovorima Beograda i Prištine i da razume pritiske pod kojima je Srbija. Kako smatra, bilo je samo pitanje dana kada će Beograd popustiti.

- Postoji taj šablon da će Zapad podržavati vlast, kakva god da je, dok god ona ispunjava njihove zamisli. Isti slučaj ste imali s Miloševićem tokom osamdesetih i ranih devedesetih - kazao je Čomski.

(Telegraf.rs / Izvor: Nedeljnik)