SNS zatražila vanredne izbore u Vojvodini i ostavku Pajtića

- Pokrajinska vlast, koju predvodi Demokratska stranka, izgubila je legitimitet - poručio je potpredsednik naprednjaka Igor Mirović, stranke koja je danas u Skupštini Vojvodine predala zahtev za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora

Srpska napredna stranka (SNS) je predala u Skupštini Vojvodine zahtev za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora i zatražila da predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić podnese ostavku, kako bi bili stvoreni i formalni uslovi da izbori budu raspisani

- Pokrajinska vlast, koju predvodi Demokratska stranka, izgubila je legitimitet po više osnova, a prvi je "zakonski okvir" po kome su sprovedeni prošli izbori, jer je Ustavni sud utvrdio da Zakon o nadležnostima Vojvodine nije u skladu sa Ustavom - rekao je potpredsednik SNS-a Igor Mirović.

Mirović, koji je i predsednik Saveta SNS za Vojvodinu i šef poslaničke grupe naprednjaka u pokrajinskom parlamentu, dodao je i da su nedeljni dopunski izbori potvrdili da vlast u Vojvodini ne odražava stvarnu volju građana.

Socijalistička partija Srbije podržava inicijativu za održavanje prevremenih izbora u Vojvodini, imajući pre svega u vidu rezultate drugog kruga dopunskih izbora 3. marta, izjavio je šef poslaničke grupe SPS-PUPS-JS-SDPS u pokrajinskoj skupštini Pavle Budakov.

Poslanik Demokratske stranke Srbije u Skupštini Vojvodine Milenko Jovanov izjavio je da DSS još nije dobila inicijativu naprednjaka, napomenuvši da će o njoj moći da se opredele tek kad je zvanično dobiju.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, koji je i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, smatra da za raspisivanje izbora nema uslova i podseća da je mandat aktuelnog saziva pokrajinskog parlamenta do 2016. godine.

I predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić ističe da DS sa svojim koalicionim partnerima ima stabilnu većinu u pokrajinskoj skupštini, dodajući u izjavi medijima da je DS na dopunskim izborima "gotovo udvostručila svoje rezultate u izbornim jedinicama koje tradicionalno glasaju za naše političke oponente".

Vladajuću većinu u pokrajinskoj skupštini čine DS, LSV, SVM i LDP, koje zajedno imaju 76 od ukupno 120 poslaničkih mandata.

(Telegraf.rs / Tanjug)