Kirbi: SAD ne želi Srpsku na Kosovu!

- Nije tajna da Amerika ne želi novu Republiku Srpsku na Kosovu, jer to nije dobro ispalo ni u Bosni i Hercegovini - kaže ambasador SAD u Srbiji

Američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi kaže da SAD ne žele novu Republiku Srpsku na Kosovu jer "to nije dobro ispalo ni u BiH".

Kirbi je novinarima u Novom Pazaru kazao da SAD s interesovanjem razmatraju predlog Beograda o zajednici srpskih opština na Kosovu. Međutim, on je kazao da Sjedinjene Države još ne znaju šta takav predlog (zajednica srpskih opština) zapravo znači.

- Želimo da u pregovorima (Beograda i Prištine) dođe do rešenja za razlike koje postoje - rekao je američki ambasador.

Kirbi je dodao da se traga za dugotrajnim i prihvatljivim rešenjem i da obe strane moraju da pokažu hrabrost.

- Nije tajna da SAD ne žele Republiku Srpsku na Kosovu, jer to nije dobro ispalo ni u Bosni i Hercegovini - dodao je on.

Ambasador je izrazio nadu u uspeh pregovora Beograda i Prištine "ne samo zbog pridruženja Uniji, već i zbog toga što problem koji dugo traje treba da se reši".

- Vidimo određenu dozu ozbiljnosti kojom Vlada Srbije želi i pokušava da reši probleme. Mi ćemo uraditi sve što možemo da ohrabrimo obe strane da nastave dijalog i dođu do prihvatljivog sporazuma za obe strane - rekao je Kirbi.

Ambasador je podsetio na tešku istoriju bivše SFRJ u poslednjih 20 godina i potrebu da se Srbija sada bavi zapošljavanjem i ekonomskim razvojem.

(D. Z. / Tanjug)