Knežević: Smene su proizvod nečinjenja!

- Niko u ministarstvu poljoprivrede nije učinio ništa protiv zakona, jer su odgovorni oni što nisu na vreme preduzeli preventivne mere i što nismo na vreme upozoreni - kaže ministar poljoprivrede. Rezultate iz Nemačke objavio i Goran Ješić

Ministar poljoprivrede Goran Knežević izjavio da niko u tom ministarstvu nije učinio ništa protiv zakona i dodao da su smene usledile zbog "nečinjenja".

- Biće odgovorni oni što nisu na vreme preduzeli preventivne mere i što nismo na vreme upozoreni - rekao je ministar.

Podsetimo, prvi potpredsednik Vlade Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da će biti smenjena četvorica odgovornih iz Ministarstva poljoprivrede za "aferu mleko" i najavio da će od 15. marta s koalicionim partnerima razgovarati o rekonstrukciji vlade.

Knežević je danas izjavio da će Srbija za nekoliko dana vratiti standarde dozvoljenog nivoa aflatoksina u mleku na nivo koji će ponovo iznositi 0,05 mikrograma po kilogramu, objasnivši da je prošlonedeljna odluka o povećanju dozvoljenog nivoa aflatoksina na 0,5 bila iznuđena, kako bi se spasla mala gazdinstva i onih koji se bave proizvodnjom mleka.

Knežević je podsetio da je vlada preduzela neophodne mere za prevazilaženje trenutne situacije, u vidu raspodele zdravog kukuruza iz Robnih rezervi poljoprivrednicima i davanja određenih fiksatora za neutralizaciju aflatoksina u mleku.

On je napomenuo da će se u narednom periodu raditi na usklađivanju pravilnika o stočnoj hrani i o mleku, istakavši da su zbog njihovog nepodudaranja proizvođači došli u situaciju da stoka jede ispravnu hranu, a da sirovo mleko koje se proizvede ne zadovoljava propisane standarde.

Govoreći o analizi mleka koja se čeka iz Holandije, on je rekao da će mleko, čiji su uzorci poslati na analizu u Holandiju, biti uništeno ako se pokaže da ima veći sadržaj aflatoksina od 0,05 mikrograma po kilogramu.

U vreme uzorkovanja granica dozvoljenih aflatoksina M1 u mleku u Srbiji iznosila je 0,05 mikrograma po kilogramu.

(D. Z. / Tanjug)