Sanino: Stekli su se određeni uslovi za datum

- Ozbiljan posao je urađen u oblasti dijaloga Beograda i Prištine i u oblasti sprovođenja reformi - izjavio je generalni direktor za proširenje u Evropskoj komisiji

Generalni direktor Direktorata za proširenje Evropske komisije Stefano Sanino rekao je da povodom određivanja datuma početka pregovora o prijemu Srbije postoji jasna potreba da se vidi da se konkretno nešto dešava.

U tom pogledu je, kako je ocenio, april značajniji mesec nego jun, kada bi trebalo da bude potvrđen postignut dogovor.

Sanino kaže i da postoji rizik da bi dogovor postignut u poslednjem trenutku mogao da ostavi prostora za sumnju kod članice EU.

- Sve je u vašim rukama i u rukama vaše Vlade. Određeni uslovi su se stekli da Srbija dobije datum početka pregovora, ozbiljan posao je urađen i u oblasti dijaloga Beograda i Prištine, i u oblasti sprovođenja reformi. Jasno je da je postignit znatan napredak. Sada je vreme da napravite taj odlučujući korak, a to mora da se uradi u narednih nekoliko nedelja, jer je važno da 16. aprila zemlje članice EU steknu utisak o jasnoj posvećenosti Srbije ispunjavanju potrebnih kriterijuma, i da odluka u junu bude doneta uz svest da je stranica okrenuta, da je proces nepovratan, i da se ide u pravom smeru - rekao je on.

(I. M. / Izvor: B92)