Evropski kurs DS (ni)je sporan

Osnivači Demokratske stranke - Kosta Čavoški, Vladimir Gligorov i Marko Janković, komentarišu za Telegraf.rs izjavu Dragoljuba Mićunovića da je DS još pre 22 godine promovisao evropsku orijentaciju, koja traje i danas

Predsednik Političkog saveta DS Dragoljub Mićunović poručio je, na obeležavanju godišnjice stranke, da je evropska orijentacija Demokratske stranke promovisana pre 22 godine i traje i danas.

A danas je Mićunović jedini iz grupe od 13 osnivača Demokratske stranke koji je (ne računajući epizodu sa Demokratskim centrom) ostao veran demokratama. Šestorica inicijatora osnivanja DS, među kojima i Zoran Đinđić, nisu više među živima, a ostali su odavno napustili prvu srpsku opozicionu stranku.

Telegraf.rs je pitao trojicu osnivača DS - Kostu Čavoškog, Marka Jankovića i Vladimira Gligorova, da li je ova stranka od osnivanja bila (i ostala) na evropskom kursu.

Osnivač DS, a potom i DSS, naglašava da je i dalje demokrata, za razliku od same Demokratske stranke koja je “promašila taj put“.

- Najviše bih voleo da se DS menjao, da je evoluirao kao stranka, a ne kao preduzeće. Ipak, teško bi bilo poverovati da bi Demokratska stranka uopšte opstala da se odrekla evropskog puta – zaključio je Janković.

(Nikola Kojić)