TAČI: Problem sa spomenikom u Preševu je klopka Srbije

Premijer Kosova kaže da je problem oko spomenika OVPMB u Preševu bila "klopka Srbije postavljena tamošnjim Albancima", te da cenu negativnih posledica sada plaća Kosovo

Kosovski premijer Hašim Tači uveren je da će se stanje na severu Kosova normalizovati i najavio da će sa Ivicom Dačićem pričati o paralelnim strukturama.

Tači je u intervjuu bečkom dnevniku "Prese" ocenio da je problem oko spomenika OVPMB u Preševu bila "klopka Srbije postavljena tamošnjim Albancima", te da cenu negativnih posledica sada plaća Kosovo i zbog ignorancije pojedinih preševskih političara. On je najavio da će tokom sledećeg susreta sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem, koji je zakazan za 22. februar, razgovarati o uklanjanju "paralelnih bezbednosnih struktura Srbije na severu Kosova".

- Optimista sam da ćemo uspeti da normalizujemo situaciju na severu - naglasio je on.

Tači je rekao da su na sastanku postignuti napredak i pojedini rezultati, navodeći kao primer da se carine i porezi na oba prelaza na severu ubuduće naplaćuju po kosovskom zakonu i da najpre idu u budžet Kosova, odakle se prebacuju u jedan ekonomski fond za razvoj.

- Taj fond treba da finansira infrastrukturne projekte na severu. Firme na severu treba ubuduće da budu u nadležnosti naših finansijskih vlasti - objasnio je on.

Kosovski premijer dodao je da je postignut dogovor i o održavanju lokalnih izbora na severu po zakonima Kosova, a glasanje će, kako je rekao, organizovati OEBS.

Na pitanje zašto su odnosi sa Srbijom i dalje tako teški i podložni tenzijama, on je kazao da se iza Beograda i Prištine nalazi period od 100 godina "srpske okupacije".

- Mi nismo samo politički i kulturalno tlačeni, već i ekonomski. Veoma je teško prevazići posledice te prošlosti. Vekovna mržnja se ne može tako brzo ukloniti. Možda se nećemo nikada stvarno voleti, ali sam uveren da ćemo dobro živeti jedni pored drugih, u dobrom i tesnom susedstvu - poručio je Tači.

Na konstataciju da je pre nekoliko nedelja oskrnavljeno više srpskih grobalja, on je naglasio da je kosovska Vlada to oštro osudila.

- Nećemo dozvoliti kršenja prava manjina i da jednoj etničkoj grupi fali dlaka s glave. Neću dopustiti da se takvi događaji, kao što su bili 2004, ponove. Skrnavljenje grobalja sigurno nije naša tradicija. To je delo neodgovornih pojedinaca koje je nanelo ogromnu štetu državi Kosovo - rekao je on.

Međutim, Tači je ova nedela objasnio "eskalacijom u Preševu koja je bila potpuno nepotrebna".

Kada je reč o članstvu u UN, on je rekao da je Kosovo "zemlja i država kao sve druge u regionu, koja je priznata od oko 100 država, među kojima i najmoćnijih sveta".

- Kosovo će biti poštovana i ponosna članica UN, NATO, EU i Saveta Evrope - poručio je Tači, dodajući da postoje problemi u Savetu bezbednosti UN, pre svega zbog Rusije.

On je rekao da su počeli pregovori o normalizaciji odnosa sa Srbijom, i time se smanjuje i razlog za Rusiju da blokira Kosovo u UN.

- Nezavisnost Kosova je uspešna priča, jer je ona stabilizovala region - poručio je Tači.

(M. S. / Tanjug / Foto: Tanjug)