DVODNEVNA POSETA: Nikolić sutra u Turskoj

Fokus posete biće ekonomska saradnja Srbije i Turske, a predsednik Srbije sastaće se i sa tamošnjim vodećim privrednicima

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić boraviće sutra i u utorak u zvaničnoj poseti Turskoj, tokom koje će se sastati sa predsednikom te zemlje Abdulahom Gulom i predsednikom turske skupštine Džemilom Čičekom.

Predsednik Srbije, koji u Turskoj predvodi državnu delegaciju, razgovaraće i sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem i najuticajnijim turskim privrednicima, saopšteno je iz Nikolićevog kabineta.

Savetnik predsednika za spoljnu politiku Marko Ðurić izjavio je da posetom Turskoj Nikolić nastavlja intenzivne spoljnopolitičke aktivnosti, a da će fokus posete biti ekonomska saradnja.

Delegacija Srbije, kako je dodao, upravo na tom polju očekuje konkretne rezultate, ali će poseta biti prilika i da se istakne da "politički odnosi moraju da prate ekonomske i da mi od Turske očekujemo da ona uvaži naše interese kada je reč o Kosovu i Metohiji".

- Očekujemo da tokom dvodnevne posete Ankari i Istanbulu ostvarimo značajne rezultate u ekonomskoj saradnji, s obzirom na to da će se predsednik Nikolić sastati sa vodećim privrednicima, a da će u našoj delegaciji takođe učestvovati jedan broj privrednika - rekao je Ðurić.

Delegacija srpskih privrednika, koju predvodi predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin, u utorak će učestvovati na 12. sednici Poslovnog saveta Srbija - Turska, koji se organizuje povodom zvanične posete predsednika Srbije, a dan kasnije u Istanbulu biće održan i sastanak privrednika dve zemlje.

Tema sastanka, kako je najavljeno, biće mogućnost za proširenje ekonomske saradnje dve zemlje.

U delegaciji Srbije su i ministarka omladine i sporta Alisa Marić, pomoćnik ministra spoljnih poslova Goran Aleksić, savetnici predsednika Marko Ðurić, Jasmina Mitrović Marić i Predrag Mikić.

Uoči Nikolićeve posete Turskoj, u Beogradu je, kako bi pripremio tu posetu, boravio šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu.

Davutoglu je rekao da je Srbija strateški partner Turske u regionu, Evropi i u međunarodnoj areni.

Prema njegovim rečima, Srbija i Turska imaju zajedničku viziju regiona u kome su zemlje integrisane na miran način i da je strateška saradnja dveju država važan signal i poruka za stabilnost na Balkanu.

Nikolić je u Turskoj boravio i na samom početku predsedničkog mandata, u junu prošle godine kada je zajedno sa Gulom kopredsedavao Samitom Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju u Istanbulu.

(Telegraf.rs/ Izvor: Tanjug/ Foto: Tanjug)