JOVANOVIĆ: Kazniti Cvijana zbog pretnji Nati Mesarović

Zahtev LDP za smenu predsednika Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Vladimira Cvijana odbijen je, a Čedomir Jovanović je podneo ostavku na mesto člana tog odbora

Čedomir Jovanović ocenio je da Vladimir Cvijan mora da bude kažnjen zbog otvorenih ucena i pretnji predsednici Vrhovnog kasacionog suda Nati Mesarović.

- Ideja da je tako nešto moguće mora biti sankcionisana smenom (Cvijana) i jasnom osudom partije koja ga je predložila za predsednika Odbora za ustavna pitanja - rekao je Jovanović.

Zahtev LDP za smenu predsednika Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Vladimira Cvijana odbijen je, dok je Čedomir Jovanović podneo ostavku na mesto člana tog odbora.

On je kritikovao Srpsku naprednu stranku, čiji je Cvijan funkcioner, što nije reagovala na istupe Cvijana, "čoveka koji preti sudijama, tužiocima, zastupa najokorelije kriminalce i istovremeno zloupotrebljava političke pozicije na kojima se nalazi".

Jovanović je kazao da Cvijan to ne radi zato što je to njegov hir nego zato što su mu to omogućili predsednik Srbije Tomislav Nikolić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

- To je jasna politika u kojoj Cvijan ima svoju ulogu. U suprotnom bi ga sankcionisala SNS. Ne pada mi na pamet da tolerišem ljude koji su uništavali zemlju 20 godina, koji to rade i danas - rekao je Jovanović.

On je naveo da neće da ćuti o korupciji.

- O čemu bismo ćutali? O korupciji? Ko je sedeo godinama u upravnom odboru "Metals banke", ja ili Jorgovanka Tabaković? Ko je bio ključni čovek koji je vodio kreditnu politiku "Agrobanke", ja ili savetnik Tomislava Nikolića? Kome su Šarići nosili novac iz "Future", meni ili onima koji su bili osniivači i upravljali "Pravdom"? - upitao je Jovanović.

Lider LDP-a je naveo da je njegova ostavka na članstvo u Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo jasan znak krize koja postoji u institucionalnom životu, neodrživosti postojećih odnosa i otvorene diktature u koju klizi Srbija.

- Posle 10 godina u Odboru za ustavna pitanja ne želim tamo više da budem paravan za haos koji je uspostavljen u Srbiji umesto reda koji je potreban - rekao je Jovanović.

On je kazao da je sva vlast koncentrisana izvan institucija u radne grupe, da se pod izgovorom borbe protiv korupcije kriminalizuju politički protivnici i da u parlamentu nema prostora za normalno vođenje politike.

(M. B. / Beta)