ZRENJANINSKI PREBEG: Odbornica iz SNS-a prešla u LSV, pa se ponovo vratila u SNS!

Svetlana Đajić bila članica SNS-a, ali je pre tri dana prešla u LSV, da bi se sada vratila naprednjacima

Današnje celodnevno zasedanje Skupštine grada Zrenjanina ostaće upamćeno po ponovnom povratku odbornice Svetlana Đajić u odborničke klupe SNS, samo tri dana od prelaska u LSV, ali i po burnoj raspravi o poslovniku Skupštine, koja nije okončana ni večeras do 20 sati, kada je usledila peta pauza.

Đajićeva je bila članica SNS-a, ali je pre nekoliko dana prešla u LSVda bi se sada vratila naprednjacima.

Ona nije želela da daje izjave novinarima već je samo kratko kazala da su se okolnosti promenile i da će se o tome, kako je navela, saopštenjem oglasiti njena stranka.

Upitana da kaže koja je to njena stranka, ona je odgovorila: "SNS".

U skupštinskim klupama danas su se prvi put posle konstitutivne sednice, 6. jula, pojavili i odbornici LSV, koji su bili "zatečeni" povratkom Đajićeve u "njeno četvorogodišnje jato" (SNS), iako je pre tri dana pred TV kamerama potpisala pristupnicu za prelazak u redove "ligaša".

Ipak, vladajuća većina, koalicije SNS-SPS sa 35 od ukupno 67 odbornika, nije lako prešla na prdloženi dnevni red, jer su opozicioni odbornici iz redova DS i LSV i SRS za više sati produžli raspravu o dnevnom redu.

Kad je dnevni red konačno dopunjen sa još 10 tačaka, popodne je nastala žestoka debata između stranaka na vlasti i opozicije oko usvajanja poslovnika o radu, koji je, pre svega, bio restriktivan u pogledu određivanja dužine vremena za utvrđivanje dnevnog reda.

Dok je opozicija tražila više od 30 minuta za odborničke grupe i raspravu o dopuni dnevnog reda, pozicija je branila taj predog potrebom za efikasnijim radom.

Posle burne rasprave, o demokratiji o opstrukciji, prihvaćen je predlog Gorana Tajdića (SRS) da se produži vreme za raspravu, odnosno da svaki odbornik ima pravo na tri minuta za dopunu dnevnog reda.

Večernje zasedanje je nastavljeno raspravom o predlogu da li rasprava na sednici može da se odvija iako ne postoji kvorum.

Opoziciona Demokratska stranka u Zrenjaninu danas je na početku sednice gradske skupštine javno pozvala Socijalističku partiju Srbije da sa njom formira novu lokalnu vlast nudeći joj mesto gradonačelnika koje trenutno pripada Srpskoj naprednoj stranci.

Odbornik DS Goran Kaurić ponudio je socijalistima da zajedno formiraju lokalnu vlast i ponudio im mesto gradonačelnika, ali oni taj predlog "nisu čuli", kao što je prošlo i još nekoliko drugih "provokacija".

Na počeku sednice prihvaćena je incijativa o bratimljenju Zrenjanina sa kosovskom opštinom Štrpce, posle obrazloženja gradonačlenika Ivana Bošnjaka.

Vladajuću koaliciju u Zrenjaninu čine Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije, a uz njih su i Demokratska stranka Srbije i Partija ujedinjenih penzionera. U opoziciji su Liga socijaldemokrata Vojvodine, Demokratska stranka, Savez vojvođanskih Mađara i Srpska radikalna stranka.

(I. M. / Tanjug)