AMERIČKI AMBASADOR: Daleko je Obama od Srbije!

- Nemam kristalnu kuglu da znam da li će i kada Obama doći. Voleli bismo da vidimo tačan datum početka pregovora sa EU, što bi značilo i napredak po pitanju Kosova - rekao je Majkl Kirbi

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi rekao je da nije siguran da će Barak Obama ikada posetiti Srbiju i dodao da je za tako nešto potreban "veliki napredak".

- Nemam kristalnu kuglu da znam da li će i kada Obama doći. Voleli bismo da vidimo tačan datum početka pregovora sa EU, što bi značilo i napredak po pitanju Kosova - rekao je Kirbi na skupu Američke privredne komore.

Napominjući da predsednici SAD "tradicionalno u drugom mandatu mnogo više putuju nego u prvom", Kirbi je ocenio da bi povod za takvu posetu moglo biti poboljšanje prilika u Srbiji i konkretan napredak zemlje.

Ambasador Kirbi je rekao da su SAD spremne da pomognu Srbiji u rešavanju ekonomskih problema, ali da Vlada mora da sprovede reforme radi stvaranja boljih uslova za poslovanje i privlačenje stranih investicija.

- Nezaposlenost u Srbiji je velika, gubite mnogo mladih ljudi - rekao je Kirbi.

On je pokazao "mapu puta" za dobijanje građevinske dozvole u Srbiji, za koju je rekao da je komplikovana i da je investitorima u građevinskom sektoru potrebno previše vremena za dobijanje građevinskih dozvola.

Ambasador SAD je ukazao na to da bi Srbija trebalo da promeni i Zakon o radu i da više ulaže u informacione tehnologije i infrastrukturu.

( I. M. / Beta )