NIKOLIĆ U ATINI: Srpski i grčki narod ništa ne može da rastavi!

Predsednik Srbije se sastao sa predsednikom Grčke Karolosom Papuljasom i tom prilikom poručio da će Srbija ispuniti sve uslove koje EU pred nju postavlja, ali da nikada neće priznati nezavisnost Kosova

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić počeo je danas trodnevnu posetu Grčkoj tokom koje će se sastati sa najvišim zvaničnicima te zemlje, posetiti Solun, Svetu goru, Krf i ostrvo Vido.

Nikolić, koji u Grčkoj predvodi delegaciju Srbije, razgovarao je danas u Atini sa predsednikom Karolosom Papuljasom i tom prilikom poručio da će Srbija ispuniti sve uslove koje EU pred nju postavlja, ali da nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Dvojica predsednika su pred početak tet-a-tet razgovora poručila da srpski i grčki narod nikada ništa ne može da rastavi jer su njihovu vezu utvrdili preci.

Predsednik Srbije je zahvalio Papuljasu na podršci očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije i procesu evropskih integracija naše zemlje.

Grčki predsednik je ukazao da su geopolitičke prilike u širem regionu osetljive i da su stoga Grčka i Srbija, kao zemlje sa istorijskim prijateljskim vezama, dužne da pokazuju solidarnost po kritičnim nacionalnim pitanjima.

Nikolić je u predsedničkoj palati dočekan uz najviše državne počasti, uz intoniranje himni Grčke i Srbije.

Nikolić i Papuljas su pred početak sastanka razmenili poklone. Papuljas je Nikoliću poklonio repliku dela mermera sa Akropolja, a Nikolić Papuljasu kopiju freske iz 12. veka.

Po završetku sastanka Nikolića i Papuljasa je održan i sastanak delegacija dve zemlje, kome su uz predsednika Srbije, između ostalih, prisustvovali i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, ministar kulture Bratislav Petković, savetnik predsednika za spoljnu politiku Marko Ðurić i ambasador Srbije u Atini Dragan Županjevac.

Nikolić se sastao i sa predsednikom parlamenta Vangelisom Meimarakisom, a razgovarao je i sa premijerom Antonisom Samarasom i predstavnicima vodećih grčkih političkih partija.

Nikolić je, u prisustvu ministra odbrane Gračke Panosa Panajotopulosa, položio venac na grob Neznanom junaku.

Predsednik Nikolić će 10. novembra u Solunu, povodom godišnjice primirja u Prvom svetskom ratu, položiti venac na srpskom vojničkom groblju Zejtinlik, a nakon toga otputovati na Svetu goru.

Delegacija Srbije posetu Grčkoj završava 11. novembra, kada će biti održana komemorativna ceremonija u Memorijalnom centru na ostrvu Vido i položeni venci u Plavu grobnicu.

Kako je najavljeno, delegacija će u nedelju posetiti i postavku u "Srpskoj kući" na Krfu posvećenu boravku srpskih trupa na tom ostrvu tokom Prvog svetskog rata.

NIKOLIĆ INVESTITORIMA: OHRABRUJEM VAS, ULAŽITE U SRBIJU!

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je grčke investiore da nastave sa ulaganjima u Srbiju i poručio im da će aktuelne vlasti u zemlji brinuti o tome da ih niko nikada više ne prevari.

- Ohrabrujem vas! Sarađujte, zarađujte u Srbiji, a vlast će brinuti o tome da vas više nikada niko ne prevari - poručio je Nikolić na sastanku grčko-srpskog poslovnog saveta koji je, u Ambasadi Srbije, okupio predstavnike više od 40 grčkih kompanija.

Nikolić je istakao i da je u razgovorima sa predstavnicima grčkog državnog vrha i privrede čuo da se investitori iz te zemlje u Srbiji suočavaju sa "sitnim birokratskim problemima i korupcijom" i naglasio da će i on i Vlada Srbije raditi na rešavanju tih problema.

Sednici Saveta ispred grčke vlade prisustvovao je ministar za razvoj Kostas Hadžidakis, kao i gradonačlenici Atine i Soluna, predstavnici Grčke privredne komore, Grčkog borda za spoljnu trgovinu...

Među 49 kompanija našle su se i "Alfa banka", "Koka-kola helenik", "Kolijers", "Delize", "Eurobank", "Helenik petroleum", "Isomat", "Metropol Palas", "Nacionalna banka Grčke", "Veropulos"...

(Telegraf.rs / Tanjug)