Vulin: U BRIKS-u je SRB među prijateljima, neodgovorno da ne istražimo mogućnosti

J. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Vulin:U BRIKS-u je SRB među prijateljima, neodgovorno da ne istražimo mogućnosti

Foto: Privatna arhiva

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin rekao je danas da je BRIKS probudio nadu da je pravedniji svet moguć, i da okuplja slobodne zemlje koje Srbiju ničim ne uslovljavaju, tako da bi bilo neodgovrno da ne istražimo mogućnosti koje se pružaju.

On je za RTS naveo da Kina, Rusija, Indija, Brazil, Južna Afrika, Iran, Saudijska Arabija, UAE, neke od najbogatijih zemalja sveta, Srbiji nisu postavljale nijedan uslov.

"Niko nije rekao - priznajte Kosovo, nije od nas Rusija tražila da uvedemo sankcije Evropskoj uniji, nije od nas Kina tražila da promenimo izborne zakone, Indija da legalizujemo homoseksualne brakove", naveo je Vulin, koji je predvodio srpsku delegaciju na samitu BRIKS-a u Kazanju.

On je rekao da se od Srbije očekuje da bude to što jeste - "da vodimo samostalnu politiku i da radimo onako kako nama odgovara" i podsetio na to da je i predsednik Rusije Vladimir Putin uvek govorio da sve što je dobro za Srbiju dobro je i za Rusiju.

"BRIKS je probudio nadu za značajan deo sveta, nadu da je drugačiji i pravedniji svet moguć, da velike sile mogu da komuniciraju sa malim zemljama kao da su potpuno ravnopravni partneri bez političkih, ekonomskih ili drugih uslovljavanja", rekao je Vulin.

On je naveo da je Srbiji u BRIKS-u među prijateljima i da su pokazali veliki osećaj gostoprimstva.

"Meni bilo mnogo lakše nego predsedniku Vučiću koji je u to vreme imao veoma teške razgovore u našoj zemlji, ja sam u Kazanju bio među prijateljima", rekao je Vulin.

On je ukazao da to što je na poziv Putina na samit u Kazanju došlo preko 40 zemalja govori koliko je glupo pokušati izolovati Rusiju ili da možete da uplašite Kinu, ili da naterate Srbiju da prestane sama da bira svoje prijatelje.

"BRIKS je skup slobodnih zemalja, slobodnih ljudi. BRIKS je platforma, drugačija nego što mi zamišljamo međunarodne organizacije. BRIKS nije formiran na osnovu bliskosti u smislu granica, kao EU, već bliskosti u smislu sistema vrednosti, a to je ono gde Srbija želi da učestvuje", rekao je Vulin.

On je istakao i da je zahvaljujući Vučiću Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji, a da Moskva to ceni i u ekonomskom i u političkom smislu.

"Ali na prvom mestu u istorijskom smislu, da istorija nije samo mrtvo slovo, da bliskost naroda nije samo priča iz bajki nego da to zaista postoji", rekao Vulin.

On je dodao da je imao čast da više puta razgovara sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i da su uvek razgovarali o istim stvarima, o situaciji u svetu i o tome šta je potrebno da se naši odnosi još više poboljšaju kao i da dve zemlje nemaju otvorena pitanja.

"Rusija i predsednik Putin izuzetno cene srpsku poziciji i poziciju predsednika Vučića. Da je Srbija ta koja je, uprkos svim pritiscima, u stanju da se sa njima nosi, a mi smo zemlja okružena članicama NATO pakta koja je daleko i od Rusije i od Kine, ali ima samostalnu i suverenu politiku i to izaziva ne samo zahvalnost, ljubav i poštovanje već i iskreno poštovanje za hrabrost", rekao je Vulin i dodao da Putin to uvek ističe.

Preneo je i da su ga svetski lideri sa kojima je razgovarao, Si Đinping, Redžep Taip Erdoganom, Lukašenko, Maduro i drugi na samitu BRIKS-a, svi prvo pitali kako je predsednik Vučić i pozdravili ga.

"Predsednik Si je za predsednika Vučića rekao - moj brat. To nije mala stvar u svetskim okvirima. Svako od njih je rekao da izuzetno ceni hrabru srpsku poziciju i to što je Srbija u stanju da ima samostalnu politiku a mnogo veće zemlje od nas nemaju samostalnu politiku, niti ih ko šta pita niti se oni trude da budu pitani. Srbija odlučuje sama i upravo zbog toga je imala ogromno poštovanje i na 16. samitu BRIKS-a", rekao je Vulin.

(Telegraf.rs/Tanjug)