Vučić se predsednikom Mađarske o projektima: Od centra Beograda do centra Budimpešte biće 2 sata i 40 minuta

M. L.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Predsednik Mađarske Tamaš Šujok boravi u poseti Srbiji. On je jutros doputovao u Beogradu, gde ga je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Svečani doček ispred Palate "Srbija" upriličen je u 9 časova posle čega je usledio sastanak dvojice predsednika u četiri oka a potom i sastanak članova delegacija Srbije i Mađarske.

- Hvala na zalaganju za dobre i prijateljske odnose sa Srbijom, Mađarsku kao državu i mađarski narod doživljavamo kao iskrenog prijatelja, kazao je Vučić i dodao da su odnosi dveju zemalja na najvišem nivou. Ukazao je i na sveobuhvatno povezivanje sa Mađarskom na svim poljima - saobraćajnom, energetskom, železničkom - poručio je Vučić u obraćanju javnosti.

- Od centra Beograda do centra Budimpešte biće tačno 2 sata i 40 minuta - rekao je Vučić govoreći o brzoj pruzi te nabrojavši sve pogodnosti dogovorene s Mađarskom a jedna od tih biće i prolazak granice brzim vozom bez zadržavanja. Vučić je dodao i da će Mađarska zaposliti 200 novih carinika da bi sve brže funkcionisalo.

Kada je reč o zelenim koridorima zbog kojih teretni saobraćaj neće čekati satima na granici, Vučić je kazao da postoje veliki planovi za granični prelaz Horgoš-Reske.

Dotakao se i zajedničkog projekta gradnje naftovoda zasad ne ulazeći u detalje.

Dvojica predsednika će oko 15 časova posetiti Čurug, gde će položici vence na Spomenik pomirenja, koji je podignut u znak sećanja na nevine mađarske žrtve stradale 1945. godine. Taj spomenik je otkriven 26. juna 2013. godine na skupu srpsko-mađarskog pomirenja, a sadrži tri figure izvedene u bronzi koje u pozadini objedinjava kameni zid. Vučić i njegov mađarski kolega će potom položiti vence i u Muzeju žrtava racije "Topalov magacin" u Čurugu. "Topalov magacin", ima status istorijskog spomenika, a kao Muzej žrtava racije otvoren je takođe 26. juna 2013. godine. Na Žablju će biti organizovano blagosiljanje obnovljene katoličke Crkve Snežne Gospe i obraćanje Vučića i Šujoka.

Tokom posete Srbiji, Šujok će se sastati sa premijerom Milošem Vučevićem, a razgovaraće i sa predsednicom Skupštine Srbije Anom Brnabić.

Šujok je stigao u posetu Srbiji sinoć. Na Paliću se sastao sa predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara Balintom Pastorom, gde su razgovarali o pitanjima nacionalne politike, o srpsko-mađarskim odnosima, o radu i daljim ciljevima SVM-a.

(Telegraf.rs)