Gujon objavio mapu i ostavio svet u šoku! Izbrojao sve napade na Srbe na KiM

A. G.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Tanjug/Kancelarija za javnu i kulturnu diplomatiju/Nenad Mladenović

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon objavio je danas na svom nalogu na društvenoj mreži X mapu svih fizičkih napada i policijske brutalnosti prema Srbima u AP Kosovo i Metohija, od kad je vlast preuzeo premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, naglasivši da se u tom periodu dogodio 81 etnički motivisan napad na Srbe.

"Da li ste znali da je od dolaska Albina Kurtija na vlast zabeležen 81 etnički motivisan fizički napad na Srbe na Kosovu i Metohiji? To je skoro jedan napad po sedmici. Napadi uključuju fizike napade, ubode nožem, ranjavanja iz vatrenog oružja, policijsku brutalnost i otmice", napisao je Gujon u objavi.

Gujon je podsetio da se juče dogodio novi napad, kada je jednog Srbina na severu Kosovske Mitrovice pretukla tzv. kosovska policija.

"To je razlog zašto smo napravili mapu svih fizičkih napada i policijske brutalnosti u južnoj srpskoj pokrajini od kad je Aljbin Kurti preuzeo vlast. Trenutno se na severu Kosova i Metohije vodi intezivna kampanja nasilja i proterivanja prema preostalom srpskom stanovništvu pod izgovorom uvođenja reda i zakona. Ove akcije imaju za cilj suzbijanje srpskog faktora na severu Kosova i 'tiho proterivanje' Srba iz pokrajine", naglasio je Gujon.

Mapa koju je podelio sadrži sve napade na Srbe od 1. januara 2021. godine, zaključno sa jučerašnjim danom.

Na karti piše da je od dolaska Kurtija na vlast zabeležen 81 napad na Srbe, od kojih su 46 napada izvršili civili - kosovski Albanci, a 35 napada je izvršila tzv. kosovska policija.

Kako je istaknuto, nijedan od ovih slučajeva nije dobio sudski epilog.

(Telegraf.rs/Tanjug)