Vučić najavio novu veliku promenu za 1. decembar 2026.

A. G.
Vreme čitanja: oko 6 min.
Printskrin: Prva TV

Predsednik Aleksandar Vučić gostovao je danas u emisiji "Jutro" na Prvoj televiziji, gde je govorio o najvažnijim temama u ovom trenutku: BRIKS-u i EU, nestašici struje, istrazi protiv 4 trgovinska lanca i predstojećim američkim izborima.

SASTANCI

Istakao je na početku gostovanja da nijedan sastanak prethodne nedelje nije bio lak.

- Ako mogu da kažem nešto lakše mi je bilo sa Ficom i Orbanom, a svi su bili važni sastanci za zemlju. Što su pametni evropski mediji, kažu za nas trojicu da smo složna trojka - rekao je predsednik.

BRIKS ILI EU

O pitanju BRIKS ili EU, Vučić kaže da su prethodnih dana puštana lažna istraživanja nepostojećih analitičara.

- U tih 42 za BRIKS je 55 odsto koji su za stranku čiji sam član. SNS je uvek predstavljao Srbiju i sve različitosti u njoj.

Predsednik ističe da stalno slušamo međusobne optužbe dve strane koje su iste, i služe se istim metodama.

- I jednima i drugima su puna usta slobode i zaštite interesa Srbije, a ustvari i jedni i drugi rade za treću stranu. Ja to sve teže tolerišem i trpim. Najduže sam na vlasti, politički sam veteran, i u najtežim vremenima sam upravljao. Vi imate oštru podelu u Srbiji protiv koje sam ja, i izričito ću joj se protiviti. Sa jedne strane volimo Rusiju i mrzimo Zapad. Jeziva je bila kampanja protiv Nemačke, Ursule fon der Lajen, Analene Berbok. O Ursuli mislim sve najbolje, o Analeni baš i ne. Ali ne smete to da radite - naglasio je Vučić.

Predsednik je zamolio svima koji ga hvale da mu ne "pomažu" više, i da odlično zna šta radi.

- Da sam najgluplji naučio bih sve, toliko sam dugo u politici. A ne mislim da sam najgluplji. Gledam da se sakrijemo kada su u pitanju sukobi, i da se otvorimo što je moguće više kada treba pokazati EXPO, kada je u pitanju ekonomija i životni standard. Samo hoću da vam kažem, da mi moramo da vodimo svoju politiku, i to će se širiti i dalje. Biće sve snažiniji mediji koji će biti protiv Rusa, i ovi koji su protiv druge strane. Samo se pitam, ko će tu stvarno ostati za Srbiju - pitao je Vučić.

POBEDA NA IZBORIMA

Vučić je istakao da on uvek pobeđuje na izborima jer na izborima pobeđuje razum.

- Nikome se ne svođa kako vodim sepsku politiku. Ljubav tražim od svoje dece, kao što oni moraju da imaju ljubav od mene, ali ne interesuje me ljubav od drugih. Izbori su na kraju racionalna odluka, a između nam je sve emotivno obojeno, da sve dovodimo u opasnost - rekao je Vučić.

SPOLJNA POLITIKA

- Sačuvao sam poštovanje Putina, i primio i sačuvao poštovanje Ursule fon der Lajen, a Srbija ostaje na evropskom putu, jer se politika Srbije ne menja u kafani - istakao je Vučić:

- Racionalni ljudi znaju da znam šta pričam i šta radim. Ja slušam Srbiju, u smislu potreba Srbije. Srbija uspešno čuva svoje prijateljstvo i sa Ruskom Federacijom, sa Kinom imamo izuzetne odnose.

- Naša zemlja je postala poprište hibridnog rata spoljnih službi koje učestvuju u ratovima, bilo na bliskom istoku, na Pacifiku... Svima su puna usta slobode i zaštite interesa Srbije, i to meni postaje prilično teško - kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

EKONOMSKI RAST

- Do sad nas nisu kaznili niti nam uveli sankcije. Naša država je sa četrvtog mesta skočila na prvo mesto po stopi rasta. Prosečna stopa rasta u Evrovzoni 0,6, a u EU 0,75, u Srbiji će biti 3,9 ili 4,o. Rastemo petostrukom brzinom u odnosu na druge zemlje Evropske Unije. Iznenađen sam žilavošću ruske ekonomije.  Ta ekonomija i sporije raste nego naša, i proporcionalno prema populaciji sporije raste. Srbija se naoružava bolje nego drugi, Srbija gradi puteve više nego drugi. Svi kažu mora država da obrati više pažnje na njih, e pa ne mora. Država uvek mora da bude odgovorna za sve, država mora da pomogne svima, a onda kad ne pomognemo, kao što nismo pomogli jednom umetniku koji je zahvaljujući nama zaradio milion evra, on je rekao "Vi mi oduzimate pravo na rad", kako mu to mi uzimamo pravo na rad? - istakao je predsednik.

- Mislite li da ja moram da brinem o političkom rejtingu? Koji razlog za brigu imam? - pitao je Vučić i istakao kako su druge stranke prošle na prethodnim izborima, pa je dodao da nije zabrinut zbog unutrašnje politike.

- MMF je rekao da su ekonomski rezultati izuzetni u Srbiji, to je rekla i Fon der Lajen, nije meni ekonomija razlog za brigu, ni politički rejtinzi, mene brine samo spoljna politika.

RAT U UKRAJINI

- Kako da se nekome dopadnem, a da kažem istinu. A istina je, zaustavljajte rat ako Boga znate, neće imati niko šta da jede, nećemo imati struju. Skupili smo struju za Ukrajinu, a šta će ostatak Evrope? Za tri godine svi ćemo ostati bez struje. Niko neće da kopa ugalj, svi hoće da budu menadžeri - rekao je Vučić.

IZMENE ZAKONA

- Struja mora da ostane u Srbiji, pa ako mi hoćemo, može da se izvozi, a vi tražite dozvolu. Sada ćete da dobijete odgovore države, jer ste zaradili ogroman novac, nemoj da iskorišćavate gostoprimstvo ove zemlje, u redu je da imate marže, 18 ili 19 posto, ali ne sme da bude 36. Pa da vidimo hoće li onda da slušaju ili ne. To će da bude i sa bankama. Mnogo je bitno da mi pokažemo brigu i da nećemo dozvoliti nikome da se igra sa državom. Ne smete ljudima da uzimate kamate od 28% na dozvoljene minuse i kartice, to nisu zelenaške kamate, to su ludačke kamate. Sad ćemo da donesemo zakone, ako vam se sviđa sviđa, ako ne, ne.

EXPO

- Ja ću da obiđem EXPO, i prugu od aerodroma do EXPA i od EXPA do centra. Za 15 minuta će se stizati od aerodroma do centra. Prvi decembar 26. sve mora da bude gotovo. To je za nas ispit i sve mora da bude gotovo.

TRAMP, KAMALA, PUTIN I RAT

- Meni je Putin rekao da on misli da je Ukrajina napravila najveću grešku. Sada se razmatra mogućnost, u svim zapadnim štabovima. Ukrajinci bi da bombarduju Moskvu, ali oni znaju da je to greška, zato razmišljaju da uništavaju municiju koja je blizu granica. I sa naoružanjem zapadnog sveta to može da bude uništeno, ali je nepoznato kako će Rusija odreagovati. Hoće li Rusija reagovati napadom na Ukrajinu, korišćenje novog oružja ili napadom na Evropu. Rusi neće da pristanu na primirje bez konkretnih zaključaka, a zapad ne sme da izgubi, ni Rusija ne sme da izgubi, a svi ćemo da izgubimo - rekao je Vučić o ratu u Ukrajini.

- Kamala se trudi da izvuče žensko biračko telo. Kamala ima i Bijonse i Tejlor Svift i to je odlično za nju, a ostale poznate ličnosti, to im ništa novo ne donosi. Tramp ima dobru kampanju. Ako Tramp pobedi on ima ogroman uticaj i koliko god se Zelenski bunio, moraće da ga posluša. Pitanje šta će da bude sadržaj onoga što Tramp kaže. A šta će biti ako Kamala pobedi? Evropska unija je imala sastanak o tome šta će biti ako tramp pobedi. Mi ćemo sledeće nedelje imati sastanak na tu temu, da se spremimo na oba scenarija.

(Telegraf.rs)