Petković: Suština dogovora iz Ohrida formiranje ZSO, to je preduslov svega

M. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Ustupljena fotografija

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je u Briselu, nakon današnje runde dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača, da je suština dogovora iz Ohrida formiranje ZSO i da je, kad govorimo o implementaciji dogovora iz Ohrida to tema i temelj za proces normalizacije.

"Tema je ZSO kad govorimo o implementaciji dogovora iz Ohirda, to je tema jer bez toga ne možemo da idemo napred. To znaju dobro u EU, to je temelj za proces normalizacije, ali sam isto objasnio, ne možete da gasite srpske institucije da proterujete Srbe i da s druge strane govorite da ste načelno spremni da govorite o ZSO. Na koji način? Tako što neće biti srpskih institucija i neće biti Srba? Zato to radi (premijer privrmenih prištinskih institucija) Aljbin Kurti jer on ne želi ZSO i zato ide u pravcu proterivanja Srba", rekao je Petković.

On je, odgovarajući na pitanje novinara o ispunjavanju obaveza iz Ohridskog sporazuma, rekao da Kurti ne želi ZSO, a da je za Beograd glavna tema formiranje ZSO.

"Za nas je glavna tema ZSO - glavno i osnovno pitanje tog dogovora i implementacionog plana, gde mi znamo naše obaveze. Znamo da ima mnogo stvari koje treba zajednički da uradimo, ali pre svega svi znaju da je preduslov svega toga formiranje ZSO", istakao je Petković.

Ukazao je da Beograd ispunjava obaveze iz sporazuma postignutih u dijalogu sa Prištinom, dok prištinska strana od 2013. godine nije formirala Zajednicu srpskih opština (ZSO).

"Ono što je obaveza Beograda biće ispunjeno kao što smo sve naše obaveze do sada ispunjavali. Tu ne postoji nikakav problem. Ali znate li gde postoji problem? Problem postoji kada vi imate sporazum iz Brisela koji je postignut 2013. godine, gde se u prvih šest tačaka tog sporazuma traži formiranje ZSO. Pa imate taj sporazum onda koji ratifikuje prištinski parlament sa dve trećine glasova, gde je to onda i po vašem unutrašnjem pravu i zakonima prevashodna obaveza, a vi 11 godina to nećete da sprovodite", rekao je Petković.

Petković je istakao da ne postoji nikakva vrsta spremnosti Prištine da bilo šta primeni u dijalogu.

"Kad se postavi pitanje šta Beograd treba da uradi, a imate Briselski sporazum gde je Beograd sve svoje ispunio, a s druge strane imate Prištinu koja najbitnije tačke sporazuma, kičmu dijaloga, a to je ZSO, ne sprovodi, jasno vam pokazuje ko želi da učestvuje u dijalogu, a ko neće. Postoje brojne stvari koje treba da ispunimo, ali preduslov za to jeste da se krene sa formiranjem ZSO", istakao je Petković.

Ukazao je da ako ne bude ZSO, postoji mogućnost da ne bude Srba na AP KiM.

(Telegraf.rs/Tanjug)