"Podržali ste Srbiju u teškom trenutku": Vučić i kralj Esvatinija se obratili naciji

I. N.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Tanjug/AP/NEMANJA JOVANOVIĆ

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić danas je domaćin Njegovog Veličanstva kralja Msvatija III od Kraljevine Esvatini, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji od 19. do 22. oktobra 2024. godine.

Predsednik Vučić je na početku obraćanja rekao da je izrazito zadovoljan činjenicom da je kralj u poseti Srbiji.

"Želim vam dragi prijatelju da se osećate kao kod svoje kuće. Podržali ste Srbiju u teškom trenutku, kada je mali broj zemalja smeo da stane u zaštitu međunarodnog javnog prava, i kada je u pitanju teritorijalni integritet Srbije, i kada su u pitanju rezolucije donošene protiv našeg naroda. Moja zahvalnost za vas je bezgranična", istakao je predsednik i dodao da ćemo znati da uzvratimo prijateljstvo prema ovom divnom afričkom narodu.

"Afrika je za nas jedan od ključnih kontinenata. Afrika je za nas kontinent prijateljstva. Afrika je za nas kontinent poštovanja Povelje Ujedinjenih nacija. Afrika je za nas bratski kontinent i ja se, kao što vidite, time ponosim“, poručio je predsednik.

"Srećan sam što će kralj Msvati posetiti Novi Sad, ali smo ubacili u program i obilazak superkompjutera i Data centra u Kragujevcu. Ja sam pokušao da predstavim i deo naše namenske industrije, pa ćemo se i time baviti u ponedeljak. Za mene je važna činjenica da nam je kralj Msvati objasnio kako između 50 država Afrike postoji ugovor o slobodnoj trgovini. To je ono što mi na Balkanu još nismo postigli", istakao je predsednik Vučić.

On je istakao da postoji veliki prostor za razvoj saradnje, od obrazovnih razmena do poljoprivrede.

"Mnogo pitanja smo otvorili, i tek ću za dva ili tri dana moći da kažem šta se desilo. Gospodin Popović će predvoditi delegaciju u Esvatini u doglednom periodu. Mi ćemo na međunarodnom planu, kroz institucije, uvek da se konsultujemo i donosimo odluke u interesu i jednih i drugih", rekao je predsednik.

Zahvalio se kralju Msvatiju Trećem na prijateljstvu koje je pokazao Srbiji.

Kralj Msvati je na početku obraćanja iskazao duboko poštovanje predsedniku, Vladi i narodu Republike Srbije i na izuzetnoj dobrodošlici.

"Mi smo zadivljeni napretkom i ratsom koji smo videli od našeg dolaska. To pokazuje da je zemlja pod snažnim liderstvom koja teži visinama. Esvatini izuzetno ceni ujednjujuću moć kulture u smislu pripadnosti", rekao je kralj.

On je rekao i da Kraljevina Esvatini ceni i vrednuje ujedinjujuću moć kulture.

"Ovo je čvrst osnov i temelj za odnose između naših dveju zemalja, koja jača podrškom u međunarodnoj areni", istakao je kralj.

Kako je istakao, posebno priznanje za jačanje odnosa ima i prva dama Srbije Tamara Vučić, koja je posetila Esvatini i pomogla izgradnju domova za ugrožene porodice u toj afričkoj zemlji.

"Zahvalni smo na čvrstim temeljima naših odnosa, kao i na sporazumima koji su potpisani. Mi smo optimistični da će sporazumi utreti put za dublju saradnju. Esvatini je pozicioniran kao konkurentno proizvodno čvorište na jugu Afrike, i ovo je savršen trenutak za srpske kompanije da iskoriste mogućnosti za investiranje", poručio je kralj Msvati Treći.

Potom je pričao o saradnji u oblasti tehnologije i umrežavanju data centara.

"Naša strategija za digitalizaciju ima za cilj da decentralizuje usluge, i da svi građani imaju jednak pristup istim", rekao je kralj i istakao da sa partnerstvima kao što je ovo sa Srbijom mogu da se ostvare transformativne promene u ekonomijama.

Uoči obraćanja predsednika i kralja Esvatinija, članovi delegacija dve zemlje razmenile su više sporazuma i memoranduma o saradnji u različitim oblastima.

(Telegraf.rs)