Svečani doček za kralja Esvatinija ispred Palate Srbija: Predsednik Vučić domaćin Msvatiju Trećem

E. S.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Tanjug/AP/NEMANJA JOVANOVIĆ

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić danas je domaćin kralju Esvatinija, Msvatiju III, koji boravi u višednevnoj zvaničnoj poseti Srbiji, a ispred Palate Srbija počela je ceremonija svečanog dočeka.

Kralja Esvatinija, koji će biti u Srbiji do 22. oktobra, dočekao je sinoć potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić na aerodromu Nikola Tesla, dok je u 10. 30 je počela ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija, a potom će u 10.45 uslediti sastanak predsednika Vučića i kralja Msvatija III.

U 11.20 biće održan plenarni sastanak delegacija Srbije i Kraljevine Evatini predvođenih predsednikom Vučićem i kraljem Msvatijem III, a u 12.00 biće održana ceremonija potpisivanja sporazuma u prisustvu predsednika Srbije i kralja Esvatinija.

U 12.05 predviđene su izjave za medije, a u 12.30 predsednik Vučić i kralj Msvati III učestvovaće na okruglom stolu "Srbija i Esvatini – Inovacija kao pokretač rasta", a učesnicima okruglog stola obratiće se pored Vučića i kralja Esvatinija i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i izvršni direktor Direkcije za privlačenje investicija Esvatinija Sibani Mnogomezulu, najavila je PKS. Uoči okruglog stola "Srbija i Esvatini - Inovacija kao pokretač rasta" biće predstavljene dve privrede i mogućnosti za unapređenje saradnje u sektoru infomaciono-komunikacionih tehnoloigija.

Nakon okruglog stola biće predstavljena specijalizovana izložba Ekspo 2027. Kako je Tanjugu rečeno u PKS, spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Esvatinija, prošle godine je iznosila 113.200 američkih dolara, pri čemu je izvoz iznosio 1.100 dolara, a uvoz 112.000. Srbija je u Esvatini najviše izvozila pribor za električne mašine za štampanje, a najviše uvozila voće, plastiku i šećer.

(Telegraf.rs)