Oštre reči kandidata HDZ-a za predsednika Hrvatske: "Srbija će teško u EU dok ne ispuni ova tri uslova"

E. T.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Nikola Vilic / imago stock&people / Profimedia

Nadstranački kandidat HDZ-a i još šest političkih stranaka (Hrvatska stranka umirovljenika (HSU), Domovinski pokret (DP), Hrvatska socijalno-liberalna stranka (HSLS), Hrvatska demokršćanska stranka (HDS) i Hrvatski nacionalni pomak iz BiH (HNP), za predstojeće predsedničke izbore, Dragan Primorac, uskoro bi trebalo da izađe s konkretnim programom za spoljnu politiku koja uz oružane snage, diplomatiju i obaveštajnu službu prema Ustavu spada pod nadležnosti predsednika Hrvatske.

Iz Primorčevog programa proizlazi jasan stav prema Srbiji, a kojoj će u skladu sa svojim ovlašćenjima biti spreman da blokira pregovore s EU u slučaju da Srbija ne ispuni tražene uslove, piše Večernji list.

"Od Srbije ću u saradnji i dogovoru s Vladom kao predsednik tražiti dostavljanje podataka o svim lokacijama masovnih grobnica. Do sada se napravilo nešto ali nedovoljno. To će biti prvi uslov Srbiji za ulazak u EU. Od toga želim da napravim temu. Nešto što će biti preneseno svim evropskim liderima i međunarodnoj zajednici. Srbija će morati da se nosi s tim teretom. Nedopustivo je da se Beograd od 1991. do danas oglušio na svaki zahtev Zagreba za dostavom tih podataka. Kako dve države mogu da grade odnose ako Srbija ima figu u džepu i još uvek krije gde se nalaze kosti hrvatskih civila i branitelja. Da, treba da se okrenemo budućnosti, ali Domovinski rat nije bio pre 50, 70 ili 100 godina. Bio je pre 30 godina. Porodice ubijenih i stradalih su naši sugrađani, koji ovde žive i rade i oni treba da dočekaju pravdu”, kazao je Primorac dodavši kako uopšte ne želi da učestvuje u dnevnopolitičkom folkloru.

Drugi uslov koji će biti postavljen Srbiji, kaže Primorac, jeste dostava dokumentacije iz vukovarske bolnice.

"U Hrvatsku je vraćen samo deo protokola iz bolnice u Vukovaru. Iz Beograda nikad nisu dostavili celovitu i originalnu dokumentaciju o pacijentima, ranjenima i stradalima. To hrvatska javnost treba da zna", kaže Primorac.

On dodaje da je treći i najvažniji uslov ratna reparacija.

(Telegraf.rs)