KFOR odbacio Kurtijev zahtev za povratak zone bezbednosti na administrativnoj liniji

E. T.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Tanjug/AP

Misija KFOR-a u Prištini ne vidi mogućnost obnavljanja kopnene i vazdušne linije bezbednosti uz administrativnu liniju između centralne Srbijom i AP Kosova i Metohije, što je zatražio premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti.

U odgovoru KFOR-a na pitanje prištinske Koha.net, da li je moguće ispuniti Kurtijev zahtev, navodi se da su kopnena i vazdušna zona bezbednosti potpuno relaksirane 2015. godine, kao i da u načinu na koji KFOR postupa nema prostora za promene.

"Bliski kontakti sa predstavnicima bezbednosnih organizacija na Kosovu i u Srbiji su ključ za garantovanje stabilne bezbednosti na Kosovu i regionalne stabilnosti", saopštili su iz KFOR-a, odgovarajući na pitanje da li ova vojna misija ima opciju da obnovi bezbednosnu zonu duž administrativne linije.

Iz KFOR-a su naveli da postupaju u skladu sa Rezolucijom 1244, kao i da je KFOR treći bezbednosni sistem, u bliskoj saradnji sa kosovskom policijom i Misijom vladavine prava EU (Euleksom).

"KFOR ima vidljivo i fleksibilno prisustvo i pomno prati situaciju. Nastavljamo da ispunjavamo mandat UN - na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine, da doprinesemo održavanju mirnog i bezbednog okruženja za sve ljude i zajednice koje žive na Kosovu, u bilo koje vreme i na nepristrasan način“, navodi se u odgovoru KFOR-a.

Dodaje se i da "komandant KFOR-a ostaje u bliskom kontaktu sa svim svojim glavnim kolegama, uključujući predstavnike bezbednosnih organizacija Kosova i načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga Srbije".

"To je ključ za garantovanje stabilne bezbednosti na celom Kosovu i za održavanje regionalne stabilnosti", saopštio je KFOR.

Kurti je juče zatražio od NATO-a vraćanje kopnene zone bezbednosti na perimetar od pet kilometara duž administrativne linije, zbog navodnih aktivnosti Vojske Srbije, što je Ministarstvo odbrane demantovalo.

(Telegraf.rs/Tanjug)