Vučević sutra na samitu Berlinskog procesa

E. T.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Vučević sutra na samitu Berlinskog procesa

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

U Berlinu će sutra biti održan samit "Berlinskog procesa" na kome će učestvovati predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, a domaćin skupa biće nemački kancelar Olaf Šolc.

Sutrašnjim samitom u Berlinu obeležava se i 10 godina ovog procesa, a na jubilarnom skupu učestvovaće i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, premijer Vučević će u okviru "Berlinskog procesa" učestvovati na panelima posvećenim regionalnoj saradnji i zajedničkom regionalnom tržištu, kao i Zelenoj agendi, povezivanju i energetici.

Šolc će, kako se očekuje, zvanično otvoriti Samit zajedno sa Ursulom fon der Lajen, a potom će održati dva radna sastanka i radni ručak na kojima će sa učesnicima razgovarati o temama kao što su regionalna saradnja i zajedničko regionalno tržište, zelena agenda za Zapadni Balkan, a tema che biti i budućnost Berlinskog procesa.

Predviđeno je, prema najavi iz nemačke vlade, da se potpiše Deklaracija podrške Akcionom planu o zajedničkom regionalnom tržištu, kao i Sporazum o pristupu visokom obrazovanju.

Vučević je uoči Samita rekao da je Berlinski proces značajan za regionalnu stabilnost, kao i da je uz manji ili veći uspeh ostvario rezultate koji nisu za potcenjivanje, te da je Srbiji važno sve što doprinosi stabilizaciji regiona, sve što nas udaljava od sukoba i što donosi benefit za građane, što stvara uslove za rast plata i penzija.

On je dodao da u Berlin ide, ne sa strahom, već sa dozom opreza, jer, kako je rekao, uvek postoji opcija da neko i taj skup iskoristi za neku optužbu na račun Srbije.

On je izrazio zabrinutost da bi mogla da se dogodi i neka nova provokacija Prištine, ali se, kako je rekao, nada da toga neće biti.

Vučević je dodao da će i predsednik privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti takođe biti u Berlinu, da nema bilateralni sastanak sa njim, ali da će biti u formatu gde će se nalaziti zajedno.

Berlinski proces je pokrenut 2014. godine na inicijativu tadašnje nemačke kancelarke Angele Merkel i od tada se Samit održavao u raznim gradovima, u Londonu, Parizu, Beču, Poznanju i drugim gradovima.

Na Samitu, koji se održava najmanje jednom godišnje, sastaju se lideri Zapadnog Balkana i njihovi partneri, uz prisustvo predstavnika institucija EU, međunarodnih finansijskih institucija i civilnog društva.

Berlinski proces je uspostavljen kao format za regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu, kao i za podršku procesa pristupanja EU.

Neki od ključnih prioriteta Samita su ekonomska saradnja kroz produbljivanje zajedničkog regionalnog tržišta, energetska sigurnost i tranzicija, zeleni program za usklađivanje regiona sa ciljevima EU, povećanje povezanosti kroz infrastrukturne projekte i drugo.

Tokom godina, Berlinski proces je evoluirao i sada uključuje sastanke ministara i brojne prateće događaje kao što su Digitalni samit, Biznis forum, Forum mladih, Forum civilnog društva i Forum o rodnoj ravnopravnosti.

(Telegraf.rs/Tanjug)