Opština Štrpce: Priština bez naše saglasnosti objavila poziv za davanje u zakup objekata

M. L.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Tanjug/Kancelarija za KIM

Opština Štrpce saopštila je da je tzv. kosovska agencija za privatizaciju donela odluku da objavi poziv za davanje u zakup nekoliko objekta na teritoriji opštine Štrpce, ističući da je ta odluka doneta bez saglasnosti lokalne samouprave i da je protiv interesa građana opštine Štrpce.

Opština Štrpce u saopštenju ističe da je objavljivanje poziva još jedan vid političkog i institucionalnog nasilja koji režim u Prištini sprovodi protiv interesa građana opštine Štrpce i pozvala agenciju za privatizaciju u Prištini da otkaže pomenuti javni poziv.

Javni poziv je objavljen, između ostalog, za davanje u zakup objekata ”Gradska kafana” u Štrpcu i hotela ”Breza” na Brezovici, ”Partizanka” i ”Ekspres restoran” u hotelu ”Molika” na Ski-centru, navedeno je u saopštenju koje je na svom Fejsbuk profilu objavio predsednik Opštine Štrpce Dalibor Jevtić.

Dodaje se da odluka dolazi nakon smene direktora agencije za privatizaciju u Prištini koji je u prethodnom periodu pisanim putem upoznat sa stavom lokalne samouprave u Štrpcu.

Naime, Jevtić je dopisom 23. jula ove godine obavestio generalnog direktora agencije da se Opština Štrpce protivi procesu privatizacije ili davanja pod zakup nekoliko objekata u sklopu preduzeća ”Ineks”.

Jevtić se pri tom pozvao na odredbu zakona o lokalnoj samoupravi prema kojoj predsednik opštine i Opština imaju pravo na eksproprijaciju nepokretne imovine koja je od javnog interesa, navedeo je u saopštenju.

Dodaje se da je ova procedura pokrenuta od strane Opštine u dva navrata, najpre Odlukom Skupštine od 26. aprila 2013. godine koju je vlada privremenih prištinskih institucija odobrila 28. avgusta 2018. godine.

Ta odluka nije sprovedena, pa je ponovni zahtev za eskproprijaciju podnet 29. decembra 2021. godine, odmah nakon stupanja na dužnost aktuelnog predsednika opštine Dalibora Jevtića.

Ističe se da je samo na osnovu ovih činjenica agencija prekršila pravne norme stavljajući javni poziv za davanje u zakup ”Gradsku kafanu” koja se nalazi u centru Štrpca.

Što se tiče objekta hotela ”Molika”, agencija nije ni formalno obavila nikakvu proceduralnu obavezu da o tome obavesti Opštinu Štrpce.

U saopštenju se navodi da se predsednik opštine Štrpce od početka mandata bori protiv svih pritisaka Prištine da spreči sva etno-nacionalistička delovanja režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i da će se, ako međunarodna zajednica ne preduzme korake da spreči Kurtija u uzurpaciji života građana Štrpca, Opština Štrpce i njeni građani drugim mirnim i demokratskim sredstvima boriti protiv sprovođenja ove političke odluke.

Povodom ove odluke agencije za privatizaciju u Prištini, predsednik Opštine Štrpce Dalibor Jevtić pokrenuo je proceduru za održavanje vanredne sednice Skupštine opštine, navedeno je u saopštenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)