Ivica Dačić poručio: Prijateljstvo Meksika i Srbije je veliko, datira više od 100 godina

J. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: MUP Srbije

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, koji je kao izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u Meksiko Sitiju prisustvovao inauguraciji nove meksičke predsednice Klaudije Šejnbaum Pardo, istakao je da je ovo bila izvanredna prilika da se vidi koliko je značajno i veliko dugogodišnje prijateljstvo Meksika i Srbije koje datira više od 100 godina.

„U tom smislu sam počastvovan što sam bio izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića na ovom događaju na kojem su bili prisutni mnogi predsednici i premijeri najznačajnijih država“, rekao je ministar nakon inauguracije.

Dačić je kazao da su bili prisutni, između ostalih, supruga američkog predsednika DŽoa Bajdena, predsednici latinoameričkih država kao što su Brazil, Gvatemala, Kuba, Paragvaj, Čile, ali i visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, te potpredsednici Kine, Zimbabvea, Ekvatorijalne Gvineje i mnogi drugi.

„To je bila prilika i da se razmene mišljenja. Preneo sam pozdrave predsednika Vučića novoj predsednici Meksika. Meksiko je ogromna zemlja, lider Latinske Amerike, i za nas bi bio od velikog značaja dalji razvoj naših bilateralnih odnosa“, istakao je ministar Dačić.

Dačić je preneo veliku zahvalnost Meksiku na principijelnom stavu koji ima u vezi sa teritorijalnim integritetom i suverenitetom Srbije.

„Meksiko nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. U tom smislu građenje dobrih odnosa sa Meksikom je od našeg vitalnog i nacionalnog interesa“, naglasio je ministar Dačić.

(Telegraf.rs)