Vučić danas na obeležavanju 70 godina CERN-a

E. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Tanjug/ Marko Đoković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas u Ženevi, gde će učestvovati na obeležavanju 70 godina postojanja Evropske organizacije za nuklearna istraživanja CERN.

Tom prilikom, kako je najavljeno iz Predsedništva, Vučić će imati brojne susrete sa svetskim zvaničnicima, predstavnicima međunarodnih organizacija i članovima srpske zajednice koja radi u ovoj organizaciji.

CERN je najveći centar za istraživanje elementarnih čestica, osnovan 1954. godine i on ima 23 država članica, dok sa 38 država ima ugovore o saradnji.

U Državnom data centru u Kragujevcu u krajem 2023. godine potpisan je Memorandum o razumevanju o saradnji u uvođenju i eksploataciji Globalne LHC računarske mreže, kojim je Srbija postala deo globalne računarske mreže Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN).

IT eksperti Srbije iz Kancelarije za IT i eUpravu, Državnog data centra, kao i naučnici iz Srbije i CERN-a od tada intenzivno rade na tehničkim aspektima uspostavljanja čvorišta, tzv. Tier-1 centra, namenjenog za čuvanje, obrađivanje i analizu naučnih podataka sa Velikog hadronskog sudarača (LHC - Large Hadron Collider) u CERN-u.

"Uspostavljanje Tier-1 centra u Srbiji planirano je tokom 2025. godine i predstavlja značajan korak koji će našu zemlju pozicionirati kao 10. u Evropi, a 15. na svetu koja će postati deo Globalne LHC računarske mreže i ujedno našu zemlju staviti u rang sa najnaprednijim IT zemljama sveta", rekao je ranije bivši ministar telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja, poznatija kao CERN, započela je proslavu 70. godišnjice postojanja 29. septembra.

Od 1954. hiljade najboljih svetskih naučnika i mladih umova okupljaju se u Švajcarskoj pre svega da bi istražili kako funkcioniše univerzum.

Njihova istraživanja pomogla su u izradi snažnijih računara i mikročipova, poboljšanju tehnologija u zdravstvu, energetici i unapredila su analizu velikih količina podataka, kvantno računarstvo, superprovodljive magnete i hlađenje ugljen-dioksidom za računare.

CERN je možda najpoznatiji po svom ogromnom podzemnom akceleratoru čestica, poznatom kao Veliki hadronski sudarač (Large Hadron Collider, LHC) koji radi od 10. septembra 2008. Smešten je u kružnom tunelu obima 27 kilometara, na dubini od 50 do 175 metara ispod francusko-švajcarske granice, u blizini Ženeve.

U CERN-u se sada razvija akcelerator druge generacije, pod nazivom "HL-LHC" sa visokom luminoznošću, a nadogradnja će omogućiti povećanje broja sudara protona za najmanje pet puta.

(Telegraf.rs/Tanjug)