RAVNOGORCI: Tadića na sud zbog izjave da je Draža bio kvisling!

Izjavu predsednika DS Borisa Tadića da je Dragoljub Mihailović bio kvisling u Ravnogorskom pokretu najoštrije osuđuju, dok istoričar Čedomir Antić smatra da su takve ocene opasne jer potiru srpsku istoriju

DRAŽA (NI)JE BIO KVISLING! Predsednik Ravnogorskog pokreta Srđan Srećković kaže da taj pokret traži odgovornost predsednika Demokratske stranke Borisa Tadića zbog izjave da je Dragoljub Draža Mihailović bio kvisling. Tadićevu izjavu oštro su osudili potpredsednik Srpskog pokreta obnove Aleksandar Jugović, kao i istoričar Čedomir Antić.

- Mi tu izjavu oštro osuđujemo i pozivamo Borisa Tadića na odgovornost. Generalno, mi tražimo i njegovu odgovornost po pitanju vođenja države dok je on bio predsednik. Njegova izvinjavanja za tuđe žrtve i to što je išao u Srebrenicu a nikada nije otišao u Jasenovac da se pokloni srpskim žrtvama, sve to osuđujemo i za to tražimo odgovornost - poručio je predsednik Ravnogorskog pokreta Srđan Srećković za Telegraf.

Inače, sporni stav o Mihailoviću Tadiće je izneo u emisiji "Nedeljom u 2" na Hrvatskoj radio televiziji. Tom prilikom on je istakao da je rehabilitacija Mihailovića nekorisna i dodao da prema ravnogorskom pokretu ima negativan stav.

JUGOVIĆ (SPO): TADIĆU, DA LI SI PROČITAO ZAKON O REHABILITACIJI PRE NEGO ŠTO SI GA POTPISAO?

Potpredsednik Srpskog pokreta obnove Aleksandar Jugović upitao je Tadića, povodom ove izjave, da li je pročitao Zakon o rehabilaticiji pre nego što ga je kao predsednik države potpisao. Jugović je rekao da u Zakonu o rehabilitaciji koji je potpisao Tadić nedvosmisleno piše da pravo na rehabilitaciju imaju pripadnici ravnogorskog pokreta, čiji je vođa bio Mihailović, u skladu sa Zakonom o NOB-u.

- Kvislinzi nemaju prava na rehabilitaciju, pa se pitam da li je tadašnji predsednik dobro pročitao zakon koji je potpisao. Ako je u parlamentu Srbije usvojen Zakon o izjednačavanju prava pripadnika partizanskog i ravnogorskog pokreta, i ako je usvojen Zakon kojim ravnogorci imaju status pripadnika NOB-a, onda stavljenje ravnogoraca u red kvislinga, i partizane stavlja u red kvislinga, i čitavu našu borbu u Drugom svetskom ratu definiše kao kvislinšku - istakao je Jugović.

ANTIĆ: TADIĆEVA IZJAVA JE OPASNA

Istoričar Čedomir Antić začuđen je izjavom Borisa Tadića i ističe da Srbi treba da budu ponosni na to što su imali dva antifašistička pokreta za vreme Drugog svetskog rata.

- Takve izjave su opasne, jer potiru našu istoriju. Ulogu Ravnogorskog pokreta i Draže Mihailoviuća je jasno definisana našim najvišim zakonskim aktima, zato me takva izjava iznenađuje. O ulozi Mihailovića u ratu dovoljno govore odlikovanja i počasti koje je on dobio od najvećih koalicionih sila, SAD-a, Francuske i velike Britanije. Njegova borba protiv fašista je poznata i priznata, i svako negiranje označava pokušaj poništavanja i prekrajanja istorije. Sve zemlje su imale jedan antifašistički pokret, a mi smo jedini imali dva, i zbog toga trebamo da budemo ponosni - istikao je Antić za Telegraf.

Ipak, lider SPO-a Vuk Drašković je izbegao da prokomentariše Tadićevu ocenu generala Mihailovića.

- Ne mogu da vam prokomentarišem to, ne mogu time da se bavim, jer pišem nešto drugo sada - kazao je Drašković otkrivši nam samo da je tema njegovog rada: Šta bi bilo kada bi se Kralj sada vratio u Srbiju?

(M. S. - A. P. - I. M.)