Vučić sa direktorkom MMF: Sa ponosom sam je informisao o pokazateljima makroekonomske stabilnosti Srbije

E. S.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Budućnost Srbijeav/Instagram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku sa direktorkom Međunarodnog monetarnog fonda Kristalinom Georgievom.

- Kao i uvek, odličan, sadržajan i produktivan razgovor sa direktorkom MMF - poručio je predsednik na Instagram profilu Budućnost Srbije. - Sa ponosom sam detaljnije informisao uvaženu sagovornicu o najnovijim pokazateljima makroekonomske stabilnosti Srbije, kao i o drugim parametrima koji svedoče o poziciji naše zemlje poput usporavanja inflacije, rekordnih rezervi i snažnog tržišta rada.

- Istakao sam da makroekonomski rezultati Srbije, uprkos globalnim rizicima u oblasti energetike i nestabilnosti finansijskih tržišta, premašuju i najsmelije prognoze i očekivanja zahvaljujući kontinuiranom snažnom prilivu stranih direktnih investicija, kao i ozbiljnom, odgovornom i promišljenom pristupu daljem razvoju zemlje.

- Razmenili smo mišljenja i o opcijama za podsticaj rasta privrednih aktivnosti u uslovima složenih geopolitičkih uslova u svetu, otpornosti svetske i domaće privrede na inflatorne udare koji se ne mogu predvideti, a posebno o ogromnim potencijalima Srbije u cilju realizacije zacrtane i ambiciozne stope rasta. Razgovarali smo i o digitalizaciji ekonomije i trendu vrtoglavog razvoja veštačke inteligencije, kao i njenom uticaju na tržište rada.

- Posebna tema bila je energetika, kao jedan od stubova ekonomskog razvoja, kao i izazovi koje valja što pre rešiti u cilju opšte stabilizacije globalnih ekonomskih prilika koje se u ogromnoj meri prelivaju i na našu zemlju i region.

(Telegraf.rs)