Trifunović: Kurti igra lukavo i maltretiranje Srba stavlja pod plašt vladavine prava

K. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Tanjug/AP

Član Savetodavnog odbora "Pupin inicijatice" iz Amerike, Ivan Trifunović, izjavio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti igra jednu "vrlo lukavu igru" i da maltretiranje Srba stavlja pod "plašt" vladavine prava.

On je za Tanjug kazao da Kurti primenjuje selektivnu vladavinu prava, jer se neka uredba stoprocentno primenjuje na Srbe, a ne i na Albance.

"Imamo tu mnogo primera. Bili smo recimo u Goraždevcu, gde su ljudi koji imaju skromna primanja od 150, 200, 300 evra mesečno, odjednom dobili račune za vodu za poslednjih 25 godina u visini od 2.000, 3.000, ili 4.000 evra, a kada nisu bili u stanju to da plate, onda su im zaplenjivali imovinu. Pri čemu, naravno, nijedan Albanac nije dobio takav račun za vodu", rekao je Trifunović.

Prema njegovim rečima, ta maltretiranja su na nivou aparthejda, ali ono što se sad dešava na KiM je sada 10 puta gore.

"Znači, primenjuju se permanentni dvostruki standardi i vrlo je jasno da je ta cela politika usmerena da toliko zagorča život Srbima, da oni jednostavno više ne mogu da opstanu na KiM i da moraju da se isele", rekao je on.

Trifunović je dodao i da se američka ambasada trudi da pomogne Srbima i da intervenišu koliko god mogu, ali kako je rekao "nezavisno Kosovo je dugoročni projekat Amerike".

"Ja bih to uporedio s jednom situacijom kada imate jedno dete, svoje čedo, koje odjednom postalo drsko i nestašno. I oni sada imaju problem šta da rade sa Kurtijem.Ja mislim da su oni na neki način zatečeni sa svim tim Kurtijevim potezima i sad se oni na neki način nalaze u nebranom grožđu zato što ne mogu da tačno nađu put kako da smire situaciju", smatra Trifunović.

Prema njegovom mišljenju, sve ovo se sada dešava jer je Kurti jako nervozan zbog uspeha spoljne politike Srbije i okretanja prema zapadu.

"Mi to vidimo sad i u Hrvatskoj. Oni ne mogu da podnesu to što će predsednik Francuske Emanuel Makron da dođe u Srbiju i što se potpisuju sporazumi. Ne mogu oni da podnesu što Srbija ima najbolju ekonomiju u regionu i Amerika jednostavno mora da koriguje svoju politiku i da na neki način urazumi svoje čedo", rekao je on.

Dodao je i da je za Ameriku broj jedan prioritet da bude mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu i da to bude učvršćeno na duže staze, jer njima nisu potrebni nikakvi problemi u Evropi.

(Telegraf.rs)