Ana Brnabić ugostila predsednicu Predstavničkog doma Parlamenta Indonezije

I. Ć.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić sastala se danas sa predsednicom Predstavničkog doma Parlamenta Indonezije Puan Maharani i tom prilikom naglasila da Indoneziju smatra velikim prijateljem i važnim partnerom Srbije, sa kojom deli zajedničke vrednosti i ima odlične bilateralne odnose.

Kako je rekla ta poseta daje značajan podsticaj za dalje unapređenje tradicionalno bliskih odnosa i sveobuhvatne saradnje između naših zemalja, navodi se u saopštenju Narodne skupštine.

Istovremeno ona je izrazila zadovoljstvo što ima priliku da ugosti visoku delegaciju iz Indonezije u Srbiji i naglasila da je to susret koji pruža jedinstvenu priliku za razmenu mišljenja o putevima daljeg razvoja tradicionalno prijateljskih odnosa dve zemlje.

"Diplomatski odnosi između Srbije i Indonezije uspostavljeni su 1954. godine, a ove godine obeležavamo značajnih 70 godina od tog događaja", istakla je Brnabić.

Brnabić je podsetila da je u julu ove godine Srbiju posetio novoizabrani predsednik Indonezije Prabovo Subianto.

Predsednica Narodne skupštine Srbije naglasila je da je Srbija izuzetno posvećena daljem jačanju bilateralnih odnosa sa Indonezijom i da se nada da će uz zajedničke napore i kroz parlamentarnu saradnju doprineti unapređenju sveukupnih odnosa između naših dveju zemalja

Takođe, istaknuto je da je Srbija na samitu ASEAN-a u Džakarti potpisala dokument o pristupanju Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji (TAS), što je važan korak u daljem unapređenju ekonomske saradnje.

Kako se navodi, Indonezija je tokom 2023. godine postala najvažniji spoljnotrgovinski partner Srbije u okviru ASEAN-a po obimu robne razmene i pojedinačnog uvoza, dok se po vrednosti našeg izvoza u ASEAN nalazi na sedmom mestu.

Na kraju sastanka, predsednica Brnabić iskoristila je priliku da još jednom izrazi zahvalnost Indoneziji na kontinuiranoj podršci i dragocenoj pomoći tokom procesa pristupanja Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji i čestitala na uspešnom predsedavanju ASEAN-om u 2023. godini.

(Telegraf.rs/Tanjug)