Antić: Situacija na Kosovu i Metohiji dramatično se promenila u poslednjih osam godina

Đ. Đ.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Antić podseća da Srbi devedesetih godina prošlog veka nisu pokušali da spreče formiranje paralelnih nezakonitih ustanova

Istoričar Čedomir Antićizjavio je danas da se situacija na teritoriji Kosova i Metohije dramatično promenila u poslednjih osam godina i to negativno.

Antić je u razgovoru za Tanjug istakao da trenutno stanje na KiM treba uporediti sa Srbijom iz 1990.

"Srbija je od početka 1990. godine bila kritikovana kako ne poštuje prava Albanaca. Albanci su naprotiv, po ustavu iz 1990. imali autonomiju koju su Srbi u Hrvatskoj mogli samo da sanjaju", rekao je Antić.

Ističe da su stvari loše jer imamo proces u kom je Srbija prihvatila da KiM tretira kao odvojeni subjekt, a koji traje već 11 godina.

"Na Kosovu i Metohiji nijedna vlast nije prihvatila da izvrši odluke Briselskog sporazuma i neprekidno se vajkaju kako je on mimo ustava tzv. Kosova. Pa mnoge stvari koje smo mi prihvatili tokom poteklih 30 godina su mimo ustava Srbije", rekao je on.

Antić podseća da Srbi devedesetih godina prošlog veka nisu pokušali da spreče formiranje paralelnih nezakonitih ustanova.

"Ovde su postojale samo srpske ustanove, a onda su pod zaštitom Ujedinjenih nacija, što je pokojni Zoran Đinđić i primetio, oni postepeno rekli pa vi nemate ništa drugo. Šta će vam tu neki formalni suverenitet, pa sve smo vam ugasili", kazao je Antić.

Dodaje da je zabrinjavajuća diplomatija stranih sila koja pokušava da obespravi srpski narod.

(Telegraf.rs/Tanjug)