Vulin posetio srpski kutak u Nacionalnoj biblioteci Irana

E. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Dočekao ga direktor biblioteke Ali Reza Moktarpur

Foto: Mileta Mirčetić

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin posetio je danas Nacionalnu biblioteku u Teheranu, a u sklopu nje i srpski kutak koji je prošle godine otvorila supruga predsednika Srbije Tamara Vučić.

U tom delu biblioteke nalaze se brojne knjige sprskih pisaca, ali i njihova dela prevedena na engleski jezik.

Vulina je na ulazu u biblioteku dočekao direktor biblioteke Ali Reza Moktarpur.

Vulin je istakao da je čast i zadovoljstvo boraviti u Narodnoj biblioteci Irana, koja, kako je rekao, nije samo čuvar tradicije, već i temelj za budućnost i generacije koje dolaze.

- Narodi Srbije i Irana su drevni narodi, kao i njihove kulture. Oni moraju da sarađuju i žive. U vreme tehnologije i digitalnog sveta, knjiga i pisana reč izgleda kao stvar prošlosti. Ako je tako, onda je i ljudska civilizacija prevaziđena, a čuvajući knjigu i pisanu reč čuvamo pravo da budemo ljudi - rekao je Vulin.

On je dodao da kakva god veštačka inteligencija bila, knjiga će predstavljati ljude.

- Neke stvari nikada neće biti prevaziđene. Ljudska osećanja, emocija i knjiga koja je čuvar svega. Nadam se da ćemo nastaviti da se razumemo, iako ne govorimo istim jezikom - istakao je Vulin.

Dodao je da je impresioniran veličinom objekta i da su neke knjige starije od pojedinih država.

Ali Reza Moktarpur je podsetio da je pet srpskih delegacija do sada posetilo Nacionalnu bibliokteku Islamske Republike Iran, koja sa Narodnom bibliotekom Srbije ima potpisan memorandum o saradnji i izrazio nadu da će i Vulinova poseta doprineti jačanju saradnje.

Delegacije su razmenile simbolične poklone, a na kraju posete obišle i arhiv najstarijih knjiga Nacionalne biblioteke u Teheranu.

Nacionalna biblioteka Irana osnovana je 1937. godine, a poseduje oko sedam miliona jedinica bibliotečke građe. U prostorijama biblioteke se nalazi i velika kolekcija fotografija, CD-ova i razglednica, a u fondu stare i retke knjige su najznačajnija dela iranskih pisaca u oblasti filozofije, misticizma, islama, medicine i astronomije na farsiju i arapskom jeziku.

(Telegraf.rs/Tanjug)