Obnavljanje odnosa Srbije sa afričkim državama ojačano posetama Tamare Vučić

M. L.
Vreme čitanja: oko 5 min.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević objasnio je da je ta poseta posebno značajna, jer se radi o zemljama koje su tradicionalno prijateljske prema našoj državi i koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. "Kosova"

Foto: Tanjug/AP

Poslednjih godina Srbija obnavlja odnose sa brojnim afričkim državama, sa kojima je tradicionalno veže prijateljstvo još iz vremena Pokreta nesvrstanih, što je svojom prošlonedeljnom posetom pokazala i supruga predsednika Srbije, Tamara Vučić, koja je boraveći u Demokratskoj Republici Kongo, Esvatiniju i Zimbabveu uspela da ojača bilateralne odnose Srbije i tih afričkih zemalja.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević objasnio je da je ta poseta posebno značajna, jer se radi o zemljama koje su tradicionalno prijateljske prema našoj državi i koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. "Kosova".

"Ta poseta ima karakter i potvrdu produbljivanja naših bilateralnih odnosa, zato što je supruga predsednika nosila i poruke predsednika Vučića, ali i poruke Srbije, u nastojanju da obnovimo kontakte sa tim zemljama. U njenoj pratnji je i ministar bez portfelja (Nenad) Popović, koji se bavi ekonomijom i njegova poseta je u tom cilju, da se izgrade mogućnosti da se obnove i prodube ekonomske odnose sa tim zemljama", rekao je Milivojević za Tanjug.

Ocenio je da poseta Tamare Vučić doprinosi jačanju položaja Srbije u ovim afričkim zemljama, koje imaju razumevanje za našu poziciju i naveo da su ovakve posete investicija za odnose Srbije sa afričkim zemljama u budućnosti, jer je to prostor na koji Srbija može računati kada je reč o strateškim i nacionalnim interesima zemlje.

Milivojević je naveo da trenutno na globalnom planu vlada "opšta borba" za Afriku, kontinent sa najvećim brojem zemalja koji je, kako je naglasio, posebno važan za Srbiju, jer u zemljama sa tog kontinenta tradicionalno ima uporište, još iz vremena nesvrstavanja.

"Obnavljanje odnosa sa afričkim zemljama je važno i mi smo videli u par navrata u UN da podrška tih zemalja ima odlučujući značaj. To se potvrdilo posebno u ovom zadnjem slučaju, kod glasanja oko rezolucije o Srebrenici. I pokazalo se da je to prostor na koji Srbija može računati, a on čini i okosnicu kolektivnog juga - grupacije zemalja koje se zalažu za Povelju UN i za principe međunarodnog prava, što je za nas veoma važno", rekao je Milivojević.

Odnose Srbije sa afričkim zemljama veže i princip tzv. "meke diplomatije", koji se ogleda i u uspostavljanju veza koji grade i supruge predsednika ili šefova vlada, a koji se baziraju na "ženskom principu" i međusobnom razumevanju. Takva diplomatija doprinosi relaksiranju i produbljivanju odnosa među narodima i zemljama, što su pokazali i rezultati uspešne posete Tamare Vučić, koja je bila prva supruga nekog predsednika iz Evrope koja je posetila DR Kongo.

Zbog toga je Tamara Vučić i dočekana sa najvećom srdačnošću i počastima, ne samo u DR Kongu, već i u Esvatiniju i Zimbabveu. Diplomata i nekadašnji ambasador pri UN Branko Branković podsetio je da je Srbija, kao pravni naslednik nekadašnje Jugoslavije, nastavila da godinama održava jako dobre odnose sa nesvrstanim zemljama, iako Pokret nesvrstanih, kako kaže, nije tako aktivan kao nekad.

Kada je reč o odnosima Srbije sa afričkim zemljama, Branković navodi da je uvek bio jako dobar, iako su ti odnosi, kako je primetio, malo zamrli posle raspada Jugoslavije, jer nije bilo dovoljno novca da se održavaju sva diplomatska predstavništva.

"Pošto znamo da su odnosi sa svim zemljama, posebno sa afričkim zemljama, izuzetno važni, moram da podsetim da je pre nekoliko godina, tadašnji ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, napravio veliki krug poseta afričkim zemljama, gde je sa naše strane jasno iskazan nastavak želje da imamo dobre ekonomske i političke odnose, ali i od strane tih zemalja su oživele nekadašnje nesvrstane ideje", rekao je Branković za Tanjug.

U prilog takvim odnosima, dodaje on, govori i poslednje glasanje u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji o Srebrenici. "Videli ste koliko je zemalja glasalo protiv i uzdržalo se i nije htelo nijednog trenutka da dođe u situaciju da glasa protiv Srbije", ukazao je Branković.

Naveo je da odnosi Srbije sa afričkim zemljama nisu na nivou kakvi su bili za vreme nekadašnje Jugoslavije jedino iz tehničkih razloga, jer u mnogim zemljama Srbija nema ambasade, ali i pored toga, primećuje on, Srbija sa njima intenzivno sarađuje. "Po međunarodnim forumima, a pre svega u Ujedinjenim nacijama, Srbija i dalje najintenzivnije sarađuje i dobija uzvratnu saradnju od skoro svih afričkih zemalja", naveo je Branković i podsetio da veliki broj afričkih, kao i nesvrstanih zemalja, ne priznaje tzv. "Kosovo".

Vanja Petković iz Privredne komore Srbije (PKS) naveo je da je u toku 2023. godine srpski izvoz u Afriku uvećan za 29 odsto i iznosio 504,4 miliona dolara, dok je sa druge strane uvoz iznosio 615,7 miliona dolara, što je povećanje od 95 odsto. Dodao je da je Srbija više izvozila u zemlje Severne Afrike, dok je veći uvoz zabeležen, između ostalog, iz zemalja Subsaharske Afrike.

"Najviše sarađujemo sa Egiptom, Kenijom, Gabonom, Angolom i Ugandom. U proteklih godinu dana, imali smo čak tri odlazeće privredne delegacije u tri zemlje, u Keniju, Gabon i Egipat. Za isto vreme, našu zemlju su posetili predstavnici Kenije, Gabona, Angole i Ugande. U julu prošle godine organizovana je čak predsednička poseta, kada je došao predsednik Ugande Joveri Museveni", rekao je Petković za Tanjug.

Kad je trgovina sa Zimbabveom u pitanju, naveo je da je jedina veća stavka bila uvoz sirovih đubriva u iznosu preko 2 miliona dolara, kao i uvoz povrća i voća u vrednosti od 400 hiljada dolara.

"Zimbabve ima veliki potencijal za razvoj poljoprivrede tako da postoji potencijal za saradnju u tom sektoru u budućnosti", rekao je Petković i ukazao da i druge evropske zemlje rade na jačanju trgovinske i ekonomske saradnje sa Zimbabveom, jer su uvidele potencijal u toj zemlji.

Nedavno je Srbija potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini sa drugom najvećom afričkom ekonomijom, Egiptom. Pored ekonomske saradnje, Srbija održava odnose sa afričkim državama i kroz obrazovanje, pošto Vlada Srbije kroz projekat "Svet u Srbiji" već više od deceniju stipendira studente iz celog sveta, uključujući i afričke, nudeći im mogućnost da studiraju u našoj zemlji. Turneju u okviru koje bi obišao veći broj zemalja najavio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Najveći broj afričkih zemalja nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. "Kosova", a jedan deo njih je i povukao svoje priznanje, poput Liberije, Lesota, Komora, Madagaskara, Centralnoafričke Republike, Togoa, Gane, Sijera Leonea, Esvatinija...

(Telegraf.rs/Tanjug)