Nikolić: Da nije Kosova, Srbija bi odavno bila u pregovorima (FOTO)

Predsednik Srbije je ponovo naglasio da članstvo u EU nije adekvatno pitanju Kosova za Srbiju i da je takva pozicija "apsolutno nemoguća i neprihvatljiva"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se danas, na početku trodnevne zvanične posete Makedoniji, sa predsednikom te zemlje Ðorđem Ivanovim.

Predsednici Srbije i Makedonije kažu da ih slične prepreke s kojima se susreću na evropskom putu upućuju na što bližu saradnju i založili su se za to da se sva otvorena pitanja koja postoje među državama regiona rešavaju dijalogom.

Nikolić i Ivanov su ocenili da su odnosi Srbije i Makedonije na visokom nivou, da otvorena pitanja koja postoje između dve zemlje nisu nerešiva i da ne sprečavaju da se gleda u zajedničku evropsku budućnost.

- Pošto i Srbija i Makedonija imaju sličan problem da postanu članice EU, mislim da smo upućeni na što bližu međusobnu saradnju. Ako zajedno pokažemo da smo uredili države i ispunili kriterijume, brže ćemo ostvariti uspeh i lakše ćemo ubediti ostale države bivše Jugoslavije da jedino saradnjom možemo svi da postanemo članice EU - rekao je Nikolić.

Nikolić je dodao i da Makedonija nije slučajno izabrana za njegovu prvu posetu regionu i istakao da tim gestom Srbija pokazuje da su joj dragi prijatelji i oni koju su priznali i oni koji nisu priznali Kosovo.

Dvojica predsednika su se založila i za to da se spor SPC i MPC reši dijalogom te dve verske zajedice i dodali da će oni kao predsednici pomoći da taj proces ima uspeha.