Poslanici Skupštine Srbije završili rad, nastavljaju sutra

A. G.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Poslanici su i danas raspravljali o eksploataciji litijuma, a polemisalo se i o ekonomiji zemlje, životnom standardu i finansijama.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Skupština Srbije završila je rad, a raspravu o Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničke budućnosti srpskog naroda koja je proglašena 8. juna na Svesrpskom saboru u Beogradu, nastavljaju sutra u 10 sati.

Na dnevnom redu je ukupno 60 tačaka, a jedna od njih je i Deklaracija koju će, kako su najavili, podržati poslanici vladajuće koalicije, a koju su poslanici opozicije kritikovali nazivajući je "srednjovekovnim rezonom".

Poslanik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Esadin Đerlek ocenio je da je legitimno da se Srbi okupljaju oko deklaracija koje pozivaju na zajedništvo, pomirenje i nacionalni ponos, ali da, kada je u pitanju Srebrenica, smatra da se tamo dogodio genocid, za koji su odgovorni pojedinci, a ne Srbija kao država ili Srbi kao narod.

Đerlek je rekao i da treba okrenuti novu stranicu u pogledu srpsko-bošnjačkih odnosa i da je vreme da se narodi u regionu okrenu budućnosti i da ostave prošlost iza sebe.

Poslanici su i danas raspravljali o eksploataciji litijuma, a polemisalo se i o ekonomiji zemlje, životnom standardu i finansijama.

Ministar Finansija Siniša Mali rekao je da prosečna plata za maj iznosi 885 evra, i da je prvi put prešla 100.000 dinara, dok je guvernerka Jorgovanka Tabaković rekla da je inflacija spuštena na 2,2 odsto i da je kurs dinara stabilan.

Pred poslanicima biće i potvrđivanje niza finansijskih sporazuma o zaduživanju, među kojima je i kredit kod banke Poštanska štedionica u iznosu od 42 milijarde dinara za izgradnju nacionalnog stadiona.

Poslanici bi sutra trebalo da raspravljaju i o kadrovskim rešenjima, odnosno biraće se guverner NBS, za šta je ponovo predložena Jorgovanka Tabaković, koju su u danas podržali predstavnici vladajućih stranaka - SNS i SVM.

Narodni poslanik SNS -a Veroljub Arsić rekao je da se guvernerka Jorgovanka Tabaković dokazala kao guverner, jer je tokom njenog mandata uređen finansijski i monetarni sistem.

"Inflacija je pod kontrolom i želim da odam priznanje Tabaković to što je bankarski, strani sistem stavila u zakonski okvir u Republici Srbiji. I kada možete da stavite, institucionalno, banke koje rade na vašoj teritoriji u zakonske okvire, budite sigurni da možete i bilo koju drugu rudarsku kompaniju da stavite pod kontrolu", rekao je on.

Poslanik SVM Akoš Ujhelji rekao je da je ključno da Narodna banka Srbije, na čelu sa guvernerkom Jorgovankom Tabaković, predstavlja simbol monetarne suverenosti koja je, kako je rekao, temelj ekonomije jedne zemlje.

"Podržavamo takvu ulogu Narodne banke, koja samostalno uređuje smernice monetarne politike, vođena realnim zahtevima naše privrede, a koja čuva političku suverenost Srbije u procesima pristupanja i pridruživanja Srbije EU. Zbog svega SVM će podržati predlog za izbor Jorgovanke Tabaković za guvernera", rekao je on.

Osim guvernera, poslanici bi trebalo da izaberu i predsednika Fiskalnog saveta Srbije, a na tu funkciju je umesto Pavla Petrovića kome je istekao mandat predložen Blagoje Paunović.

(Telegraf.rs/Tanjug)