Đurić: Posle glasanja o rezoluciji u UN, sigurno ćemo imati više onih koji nas poštuju

D. N.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Đurić je rekao da nije prijatno, niti politički profitabilno suprotstavljati se silama koje su desetinama i stotinama puta jače na ovako osetljivoj temi, ali da će čuvati Srbiju po svaku cenu

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić rekao je da će posle glasanja o rezoluciji o Srebrenici na Sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Srbija imati mnogo više onih koji je poštuju.

- Sasvim sigurno ćemo imati mnogo više onih kojih nas poštuju, jer nismo dozvolili da budemo zgaženi, podigli smo svoj glas za zaštitu naših interesa.

- Našu mrežu prijateljstava mi moramo da nastavimo da gradimo, mi smo u poslu stvaranja mreže prijatelja i mreže onih koji razumeju poziciju Srbije, rekao je ministar odgovarajući na pitanje novinara da li će Srbija posle ovog glasanja imati više prijatelja ili više partnera. Prijatelji i oni koji razumeju poziciju Srbije, dodao je, ne samo po ovoj izuzetno teškoj temi već i drugim temama.

- To smo videli i kod EXPO-a, gde je Srbija uspela da dobije domaćinstvo jedne od najprestižnijih svetskih izložbi u konkurenciji sa nekim od najvećih sila sveta, rekao je Đurić.

On je dodao da je prioritet borba da se Srbija i narod dugoročno zaštite od stigme kakva jeste rezolucija o Srebrenici.

Đurić je rekao da nije prijatno, niti politički profitabilno suprotstavljati se silama koje su desetinama i stotinama puta jače na ovako osetljivoj temi, ali da će čuvati Srbiju po svaku cenu.

- Po svaku cenu ćemo se ovome suprotstavljati i kakav god rezultat da bude na kraju, ostaće zapisano da veliki deo čovečanstva nije podržao ovako nešto, naglasio je Đurić.

Dodao je da među zemljama koje nisu podržale rezoluciju ima i evropskih, afričkih, azijskih, latinoameričkih, kao i veliki broj islamskih zemalja.

Podvukao je da rezolucija nije pitanje sukoba između Srba i Bošnjaka, niti međunacionalnih odnosa, već da neko želi da svađa komšije i otvara stare rane.

- Mi ne želimo da im dozvolimo niti da nama lupaju stigmu, niti da destabilizuju naš region, niti da od Srbije prave krpu, naglasio je Đurić.

Govoreći o pogibiji iranskog predsednika, Đurić je izrazio saučešće sa iranskim narodom i zahvalnost Iranu zbog nepriznavanja nezavisnosti Kosova.

Dodao je da se nada da će Iran i po pitanju borbe Srbije protiv rezolucije uvažiti naše interese.

(Telegraf.rs/Tanjug)