PARLAMENT O AMNESTIJI: Sloboda za 3.600 zatvorenika

Amnestija nije predviđena za one koji su osuđeni za najteže oblike krivičnih dela kao i ona dela koja sadrže elemente organizovanog kriminala, promet drogama, teže nasilje u poridici i slično

Na novoj skupštinskoj sednici jesenjeg zasedanja, prva tačka dnevnog reda je Predlog zakona o amnestiji koji predviđa smanjenje kazne ili oslobađanje za oko 3.600 osuđenika, koji su počinili lakša krivična dela. U ovom trenutku bilo bi amnestirano oko 1.100, što bi dovelo do uštede od oko 127 miliona dinara u državnoj kasi.

Njime se predlaže oslobađanje od izvršenja 25 odsto od izrečene kazne zatvora onima koji su pravnosnažno osuđeni za krivična dela obuhvaćena ovom amnestijom.

Od kazne zatvora potpuno će biti oslobođeni oni koji će na dan stupanja na snagu ovog zakona prvi put pravnosnažno biti osuđeni na kaznu do tri meseca, a onima kojima je na dan stupanja na snagu zakona izrečena kazna zatvora u trajanju od tri do šest meseci, ta kazna će biti umanjena za 50 odsto.

Od amnestije bi trebalo da budu izuzete osobe koje su osuđene za najteže oblike teških krivičnih dela kaznom zatvora od 30 do 40 godina, poput krivičnih dela protiv čovečnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom, protiv polne slobode, kao i za teže oblike krivičnih dela nasilja u porodici, neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Nije predviđena ni amnestija za one koji su osuđeni za krivična dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, davanja i primanja mita, kao i za krivična dela sa elementom organizovanog kriminala. Neće biti amnestirana ni lica koja su više od tri puta pravnosnažno osuđivana na bezuslovnu kaznu zatvora, a nije izvršeno brisanje osude ili ne postoje uslovi za brisanje neke od tri osude. Ovaj izuzetak se ne odnosi na osuđena lica koja su navršila 70 godina života.

Šef poslaničke grupe SPS Branko Ružić izjavio je danas da Predlog zakona o amnestiji odgovara međunarodnim standardima i odbacio tvrdnje da će odredbe podsticati kriminal i omogućiti da osuđeni za teška dela budu pušteni na slobodu. Ružić je rekao da će biti selektivnosti u pogledu amnestiranja.

- Ovo je odgovor države na nemogućnost da otvara nove zatovore - rekao je Ružić, koji je tvrdnje opozicije da taj zakon zapravo podstiče kriminal nazvao dnevnopolitičkim skupljanjem poena.

Na dnevnom redu nove sednice su i dopune Zakona o zaštiti podataka o ličnosti koje je predložio poslanik opozicione Demokratske stranke Srđan Miković, kao i Vladini predlozi zakona o upravljanju migracijama i izmene i dopune Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima.

Takođe, predloženo je da se razmatra potvrđivanje Ugovora o garanciji (AD Železnice Srbije: Rehabilitacija pruga) između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj i Ugovora o garanciji (Projekat unapređenja vodnih sistema u Subotici) između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Na dnevnom redu će biti i potvrđivanje Sporazuma vlada Srbije i Italije o saradnji u oblasti energetike, kao i potvrđivanje Sporazuma vlada Srbije i Gruzije o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima.

Predsednik parlamenta Nebojša Stefanović je predložio da se razmatra i Predlog odluke o izboru Saveta guvernera Narodne banke Srbije, koji je podneo Odbor Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava i Predlog odluke o davanju saglasnosti na Statut Agencije za energetiku Republike Srbije, koji je podneo skupštinski Odbor za industriju.

(Telegraf.rs / Beta)