Vučić: Srbija je kamičak u cipeli svima, a ne faks prijemnik koji će da radi sve što drugi kaže

T. U.
Vreme čitanja: oko 19 min.

Predsednik Srbije odgovara na brojna pitanja od značaja za Srbiju

Printskrin: Informer.rs/tv

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je gostovao na TV Informer gde je odgovarao na brojna pitanja od značaja za Srbiju.

On, je između ostalog, govorio o novim izborima u Beogradu, novoj Vladi Srbije, o pritiscima na Srbiju i mogućem prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, najavljenoj rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, o opasnosti od novog rata na Balkanu, o ratu u Ukrajini, o ubijenoj devojčici Danki Ilić (2), kao i o mnogim drugim temama.

Sa predsednikom su razgovarali glavni urednik TV Informer Dragan J. Vučićević, ali i drugi novinari i urednici ove medijske kuće.

Predsednik je najpre govorio o jezivom zločinu u Boru.

- Neko je mislio da će ostati nekažnjen kad je izvršio zločin. Ako neko delo zaslužuje smrtnu kaznu onda je to ovo što se desilo u Boru  - rekao je predsednik.

On je rekao da u našoj zemlji ima bezbroj njih koji sve znaju o tome i drugim zločinima, suviše bi bilo da i on o tome govori.

- Ja ću reći nešto drugo. Svojevremeno sam se javno zalagao da se razmotri ponovno uvođenje smrtne kazne, a da mi ne budemo kažnjeni. Ovo delo zaslužuje smrtnu kaznu. Ponoviću taj zahtev Vladi Srbije, neka razmotre.

Opravdanja onih koji su protiv smrtne kazne su ozbiljna, dodao je on.

- Ako jednom napravite grešku, i da se ustanovi posle 10 ili 30 godina da ste pogrešili, to je mnogo veći greh nego da nekome date manju kaznu - dodao je.

Jutro kada je saznao da je Danka Ilić ubijena morao je da vodi računa o pokazivanju emocija. Kako je istakao svi su se nadali da je devojčica u Beču, posebno nakon iskaza najbližih srodnika deteta.

- Pre toga smo mi znali da je dete udareno autom, znao sam još neke detalje ali nismo znali konačno. I onda mi je Gašić saopštio i tada smo saznali da dete nije odmah stradalo od udara automobila, već naknadno. Ako tada pokažete emocije svako će vam sa pravom reći da je to neumesno. Ja ne želim da budem kao neki koji su demonstrirali zbog smrti dece. Kako ste se vi osećali, kada znate da je nevino detence stradalo zbog ludaka i psihopata - zapitao je Vučić i istako da je rano  dobio poruku austrijske policije da to nije Danka.

Na pitanje o politizaciji ubistva male Danke i ličnim napadima na njega rekao je da želi da izađe iz okvira u kojima mora da se kreće kao predsednik države.

- Tri godine ste pričali da sam pravio drogu u Jovanjici. To vam kažem zato što ćemo doći do nekih drugih tema, o svemu što su pisali neki drugi mediji. Oko skaj komunikacije, koga to briga. Kada krenete u fazu nečije kriminalizacije i dehumanizacije, krećete od toga da mu otac nije otac. Slušali smo da mi je majka žena lakog morala, da me je rodila sa nekim Albancem. Pa onda onaj najpokvareniji naslov jednog medija, kada su objavili sliku Fahri Muslijua. To je jedan pristojan čovek, iako imamo različite stavove. Kažu, a ovo je čovek za kog Vučić tvrdi da mu nije otac. Ima li pokvarenijeg naslova od tog.

Printskrin: Informer.rs/tv

Kako je rekao sada ga optužuju zato što ga je Gašić obavestio da je mala Danka ubijena.

- Ja sam to saopštio u dve reči i naložio policiji da nastavi rad. Ne zaboravite, imali ste čitavu hajku koju su proizveli jedan advokat, novinar i policajac. Oko toga ko je Oskar. Oni kažu da su 99 odsto sigurni da sam to ja, ali ima delova gde se priča i o Oskaru i o Vučiću. Dok danas nismo videli kako da naprave atmosferu u Srbiji, kako da organizuju navijače i novinare da sluše vlast - rekao je predsednik.

Predsednik je potom govorio o pisanju regionalnih medija i istakao da je svima Vučić kriv za sve.

- Ne moram mnogo da pričam o crnogorskim medijima. U Prištini da ne govorim. U Zagrebu od Jutarnjeg, gde svuda ima Šolak prste, a i gde nema nije ni važno. I postavite sebi pitanje. Zašto svi oni mrze jednog čoveka iz Srbije. Evo najgori sam na svetu, odvratan, grozan, ružan, debeo. Jel moguće da bude kampanja svakoga dana u tim medijima. Razmislite zašto je tako. To je zato što ne mogu da podnesu da Srbija raste i da napreduje, da smo prvi na zapadnom Balkanu. Ne mogu to da podnesu, oni hoće slabu Srbiju, koja puzi i na kolenima je. I tada će im ta Srbija biti tu za ponižavanje - ističe on i kaže da mu se niko nije izvinio za pisanje o njegovoj majci.

O pretnjama i kavačkom klanu

Vučić je, komentarišući saznanja iz Skaj komunikacije kavačkog klana, do koje je došao Evropol, rekao da su danas svi, nakon što je objavljena prepiska vođe kavačkog kriminalnog klana Radoja Zvicera, imali priliku da vide kako se kreira atmosfera, kako da se organizuju navijači i novinari da se sruši vlast.

U prepiskama koje je Evropol dostavio crnogorskim istražnim organima, a u koju su podgoričke "Vijesti" imale uvid, vođa kavčana Radoje Zvicer naveo je da jedino oni mogu svrgnuti Vučića, uz pomoć 40.000 navijača.

- I danas kada sam čitao sve to, i tražio sam informacije iz bezbednosnih službi i sagledao sve te informacije BIA, šta rade, gde su na slobodi, šta znamo, šta ne znamo, mala je šansa da mi ne dođu glave. Ne kukam zbog toga, očekivao sam to 2022. i tada nisam poslušao bezbednosne službe kako da se ponašam na otvaranju spomenika Stefanu Nemanji. U poslednjem trenutku su odustali zbog stotine snajperista koji su bili u okolini - rekao je Vučić.

Zvicer i njegov saradnik Radoje Milović su kako je naveo, pisali i o velikosrpskom nacionalizmu zato što se zna ko je njima šef u regionu.

- Znam i ko im je šef u regionu i van regiona. Da sam na njihovom mestu, ja bih ubio Aleksandra Vučića. To im je najpametnije da urade - rekao je Vučić i dodao da ti uvek rade uz podršku jedne strane službe.

Predsednik je rekao i da treba pogledati regionalne medije, one u Sarajevu, Podgorici, Zagrebu i Prišitni i naglasio da svi, po komandi, govore da je Vučić kriv za sve.

On je ocenio da je to zato što ne mogu da podnesu da Srbija raste i napreduje, da je prva na Zapadnom Balkanu, da se približava Mađarskoj, Hrvatskoj.

O izborima u Beogradu

Po poslednjim istraživanjima javnog mnjenja u koje je imao uvid, SNS na nivou Srbije trenutno ima 49,9 odsto podrške, što je, kako dodaje, moguće i istorijski visoka podrška koju ta stranka uživa.

- Na nivou Srbije sam ga video. Tu je SNS, mislim, na moguće čak istorijskom maksimumu. Na 49,9 (odsto) ako se ne varam, a oni svi zajedno (opozicija) su na 23,4 (odsto), na nivou Srbije - izjavio je Vučić gostujući na TV Informer.

Istakao je kako predstavnici opozicije znaju da će izgubiti izbore u Beogradu i naveo da oni te izbore zato ni ne žele.

- Znaju oni da gube izbore. Imaju oni istraživanja koja imamo i mi. Uradili su im Amerikanci, uradili su Amerikanci još nešto za njih, o čemu neću da govorim. Oni znaju da ne mogu da pobede na tim izborima. Znaju da im je danas teže da pobede u Beogradu, nego recimo u Nišu - rekao je Vučić.

Dodao je da su se promenile stvari u Beogradu i da ljudi vide koliko se radi i šta se radi.

- Ta prednost koju smo imali sa prethodnih izbora skočila je u Beogradu, sa nekih 4, na nekih 9, 9,5 -10 odsto, što je za njih apsolutno nedostižno - naveo je Vučić.

Ocenio je da eventualni bojkot izbora od strane opozicije neće uspeti i da ih nijedna strana sila u tome neće podržati, osim jedne, ali koja, kako kaže, nije najveća sila.

- Svi ostali će da budu protiv toga. Svi ostali su protiv bojkota. Nema ni jedne zemlje na svetu koja je za bojkot. Ni jedne koje mogu da nađu.

Podsetio je na tri zahteva koje je imala opozicija oko održavanja izbora i naveo kako je prvi bio uvid i kontrola biračkog spiska, što je vlast, kako kaže, ispunila. Drugi zahtev opozicije, Vučić podseća, bio je o radu RTS-a, za koji su naveli da su nezadovoljni njime.

- Na RTS-u češće oni gostuju, nego svi mi zajedno. Mnogo više se na RTS ljutimo mi, nego oni. Nemamo problem sa tim, jer mi mislimo da je RTS u stvari vaša najveća podrška.

Kao treći zahtev opozicije naveo je, kako kaže, da oni mogu da odrede datum izbora.

- Da li ste to ikada čuli, da negde u svetu postoji da dođe opozicija, da kaže, "ako mi ne ispuniš to, mi ćemo da pravimo nerede" - rekao je Vučić.

Naveo je kako je vlast izlazila opoziciji u susret za sve zahteve oko održavanja izbora, još od prošle godine kada su tražili održavanje vanrednih izbora i rekao kako sa ucenama opozicije jednom mora da se prekine.

On je istakao da ga ne zanima da li će opozicija izaći na predstojeće izbore ili ne.

- Ne razumem politiku Nestorovića, to je krajnje neodogovoran odnos prema državi Srbiji. To što ti želiš da imaš tri odbornika više, cenu za to ne sme da plaća cela zemlja - kaže on i podesća da se potom došlo dotle da se raspisuju novi izbori, ali da im nije odgovarao termin zbog "holideja".

- To je taj jedan od 10 odmora na koje idu najbogatiji. Srednja klasa i siromašni moraju da rade puno, a ovi što imaju najviše uvek im je država kriva. To je tako u svim državama sveta. Na sve to, oni kažu idemo na "holidej", ne može tada. Mi onda damo da budu izbori 2. juna, poslednji zakonski rok. Onda oni kažu da neće ni 2. juna. Onda posle kažu da im je kasno, da nemaju vremena. Da prevedem ja to na srpski. Znaju oni da gube izbore, imaju istraživanja koja su im uradili Amerikanci.

Kaže da se opozicija koristi trikovima i da je Jovanović najpokvareniji među njima.

- Hoće da ljude otera u zatvor najtežim krivičnim delima. Hoće da muljaju na biračkim mestima, a država će imati odgovor, neće moći da spreče da materijal stigne na biračka mesta. To su tako detinjasti besmisleni trikovi. Šta ćete, da bijete nekoga ispred biračkog mesta? Šta će, Teodorović da blokira biračka mesta?

Printskrin: Informer.rs/tv

Gledajući izjave predstavnika opozicije o bojkotu, kaže da ga to podseća na odlazak u cirkus kada je bio mali.

- Niko nije takav idiot da veruje u te gluposti, oni sami ne veruju u to. Jeste li vi muzičari ili šta ste? Šta god da urade, narod zna zašto ne izlaze na izbore. Ne zbog Republike Srpske ili biračkih spiskova, već zato što znaju da ne mogu da pobede. Narod hoće stabilnost i promene, ali promene koje znače posao, plate i penzije. Narod želi da vide metro, Nacionalni stadion, akvatik centar...

Komentarišući optužbe da je njegov najmlađi sin hologram, Vučić je rekoa da je njegov sin Vukan mnogo lep i da voli tatu najviše na svetu.

- Šta god kažu, džaba im je - rekao je Vučić uz osmeh.

O situaciji na Kosovu i Metohiji

Prema rečima predsednika situacija po pitanju KiM sada je potpuno drugačija u odnosu na period od pre 20 godina.

- Iako sam rekao i za Dinka Gruhonjića i Anu Lalić, štitiću njihovo pravo da kažu šta hoće, štitiću njihov integritet. Ali ti ljudi su pričali najgore i najodvratnije stvari protiv Srbije i oni su svi na njihovoj strani. To ljudi osećaju svojom glavom i srcem. Sve ovo nam se dešava još od pre Prvog srpskog ustanka.

- I tada možete da vidite, naročito posle Berlinskog kongresa, velike sile u tom periodu, od Turaka do Britanaca, Nemaca i mnogih drugih, uvek u regionu dele Srbe na jednu stranu, a njihove prijatelje na drugu stranu. I uvek će biti mnogo tih malih patuljastih i zato moraju da ih ujedinjuju u mržnji prema Srbima. Tako i Bećirović sa onom svojom knjigom prepunom falsifikata i laži. Dozvoljavaju sebi da drže nekome lekcije. I to postoji ne od juče, već decenijama. Zato postojim ja, i neću da se izvinjavam Josipoviću ili Plenkoviću kada hoću u Jasenovac.

- Jedino gde ja želim da odem tamo je Jasenovac i otići ću ma koliko me sprečavali. Pa makar otišao i za pet, deset, petnaest godina - rekao je.

Predsednik se dotakao i teme bivše vlasti i situacije na KiM.

- Mi i svi mi smo se napravili gluvi i slepi kada je Jovanović bio na vlasti, kako smo uspeli od njega da napravimo rodoljuba? Zaboravili smo šta se dešavalo za vreme njegove vlasti. U samo godinu dana 85 zemalja sveta je priznalo Kosovo. U vreme "velikog izdajnika" Vučića 28 zemalja povuklo je priznanje Kosova. Imate potpuno drugu situaciju 15 godina kasnije.

On se potom osvrnuo i na ideju ujedinjenja Srba.

- Pitanje ujedinjenja Srba je pitanje onoga što imate u glavi. Nemci su kroz istoriju gubili teritorije, ali su uvek čuvali jedinstvo. Sad čak i Rumuni govore o tome. Spremni su da se ujedine sa Moldavijom. Hoću da vam kažem da je to nešto što svuda prolazi, ali ako Srbi to kažu, onda je to jeres. Najveći nemački junaci su Šiler, Gete i braća Grim. To je jedna vrsta ujedinjenja, koja nema veze sa granicama. Druga vrsta je teritorijalna i ujedinjenje populacije  - kaže Vučić.

Zapitao se i šta bi se desilo da je neko poput Gruhonjića pričao o Hrvatskoj ili BiH.

- Danas su u Holandiji uhapsili Gretu Tunberg. Hapsili je i u Nemačkoj. Nema ko je nije hapsio. A zamislite da mi to uradimo. Došao bi Gonzales, Herez, Ferez, glavu da nam skinu. Da mi to uradimo morali bi pred Evropsku komisiju.

O susretu sa Makronom

Govoreći o sastanku sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, koji ga očekuje u ponedeljak, Vučić je istakao da je njegov posao da priča sa najmoćnijim ljudima na svetu.

On je istakoan da će tokom posete Parizu razgovarati o 14 tema, od kojih su tri u vezi sa veštačkom inteligencijom, da će u ponedeljak ili utorak biti završeni ugovori za nabavku 12 novih borbenih aviona Rafal, kao i da će sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom razgovarati o odnosima sa Prištinom i Savetom Evrope, ali i o Srebrenici.

- Razgovaram sa Makronom o vojnoj industriji, on ima pitanja za mene, ja znam šta će da me pita, ali neću o tome da govorim, jer mi je to pomenuo na samitu u Briselu kad smo razgovarali na nuklearnom samitu. Ja se nadam da ćemo u ponedeljak, utorak završiti ugovore i da uskoro potpisujemo oko Rafala - rekao je Vučić.

Dodao je da se, pored toga, radi i na kupovini važne opreme i tehnike.

- U pitanju su ganc novi Rafali. Time mi postajemo velika sila u našim okvirima. Rafal je jedan od najmoćnijih borbenih vojnih aviona, jedan od tri najmoćnija lovca na svetu. Ali kad mu zakačite raketu i vazduh-zemlju, može da bude i bombarder. Ima radarske sisteme najbolje, ima najbolje rakete.

Dodao je da smo uz pomoć Francuza postali predsedavajući Partnerstva za veštačku inteligenciju.

- Zajednički moramo da radimo po tom pitanju, u industriji softvera, u kompjuterskoj industriji takođe", rekao je Vučić i dodao će sa Francuzima da razgovara i oko nuklearne energije, koja je sada jedina energija koja garantuje sigurnost snabdevanja električnom energijom. U protivnom 2050. nećemo imati struje, jer će nam biti potrebno četiri puta više struje. Mi nemamo kapacitete za to.

On kaže da će se deo struje trošiti za električne automobile, kao i da će se na veštačku inteligenciju trošiti mnogo struje, zbog čega je važno da se krene u ulaganje u nuklearnu energiju.

Dodao je da će se razgovarati o saradnji sa Francuskom u poljoprivredi, posebno o stočarstvu, pošto stočarstvo propada svuda u Evropi. Vučić je rekao i da će razgovarati i o evropskom putu Srbije, što je veoma važno.

- Razgovaraćemo i o odnosima sa Prištinom i Savetom Evrope, ja ne očekujem mnogo od toga, kao i Srebrenici, ali njemu su prilično vezane ruke, koliko i meni, ali verujem da će Francuska iskazati prijateljsku nameru da koliko je moguće pomogne Srbiji. Isto ću ukazati na to u vezi sa Srebrenicom. Pitao sam sada neke moje goste koji su donosili odluku o rezoluciji i kažem, što 29 godina kasnije, pošto nama stalno govorite da je 25 godina kasnije kad pričamo o agresiji na Srbiju, vraćanju u prošlost i tako dalje? Što se vi vraćate u prošlost i to četiri godine više nego mi? A onda je odgovor, pa sledi 30. godišnjica - naveo je Vučić.

Printskrin: Informer.rs/tv

Dodao je po pitanju Srebrenice, da neki kažu i da donošenje te rezolucija ne bi bilo važno i naglasio da ti što to govore ne vole mnogo Srbiju.

- Pitanje je morala, pitanje je toga što ćete u svakom udžbeniku imati, pa neko je to počinio. I sad, oni neće reći Srbija, jer ne mogu da kažu Srbija, ali će reći Srbi. E sad vi dokazujte - ne, to nismo mi, nego su to naša braća, pa da se odreknemo svoje braće. A što to? Moje pitanje, zašto to radi neko? Rađeno je još iz vremena, ne Austrije, nego Turske, pa Austrije, sve da se Bošnjaci ili Muslimani odvoje od pravoslavnih Bošnjaka od Srba. Šta je smisao ovoga u političkom smislu? Je l mislite stvarno da je moguće da Srbe pridobijete posle toga na svoju stranu u Republici Srpskoj? - zapitao je Vučić.

Ističe da su u Republici Srpskoj sve političke stranke rekle da su protiv toga, a u Srbiji osim Srbije protiv nasilja nema nikoga ko će to da podrži.

On je rekao da nema snagu da spreči da se izglasa rezolucija o Srebrenici u UN ali da će se boriti i naglasio i da iako Srbija izgubi to neće biti laka pobeda druge strane. On je dodao da je dobrodošao svako ko želi da pomogne i da je prihvatio pomoć koju je ponudio Vuk Jeremić.

On zahvaljuje svakome ko je spreman da pomogne srpskom timu na svaki način i pozove bar jednu državu.

- I da izgubimo, neće to za njih biti laka pobeda. Plašim se, biće Pirova - rekao je Vučić i naglasio da niko ne spori da se u Srebrenici dogodio jeziv zločin.

Predsednik je dodao da kada se pogleda region, vidi velika ostrašćenost, ali i to da neki sebi daju za pravo da govore protiv Srbije šta god im padne na pamet, a da niko ne sme da im odgovori.

- Tako i Bećirović sa onom svojom knjigom prepunom falsifikata i laži, sa fantazijama. Dozvoljavaju sebi da drže nekome lekcije i to postoji ne od juče, već decenijama. Zato postojim ja, i neću da se izvinjavam Josipoviću ili Plenkoviću kada hoću u Jasenovac -rekao je predsednik.

O poseti Srebrenici

Vučić se zapitao kada je zamalo bio linčovan u Srebrenici, niko nije uhapšen za to i da je to bio presedan.

- Jeste li čuli da su ovi stranci tražili da budu uhapšeni napadači? Ne, nego su našli neke bednike odavde, koji su rekli da su protivzakonito bili tamo. A ne znaju da postoji ugovor MUP i MUP RS. Znate li zemlju u svetu gde je izvršen pokušaj linča nad predsednikom druge zemlje, a da niko nije odgovarao zbog toga. Decenijama slušam da je Vučić sa snajperom iznad Sarajeva, a ja kažem da je to kišobran. A oni nastavljaju da lažu. Ja nisam ni u vojsci imao snajper, kako ih nije sramota. A nastaviće da lažu i svi će ćutati. To im se uklapa u narativ. Srbi moraju da budu zlikovci i da budu krivi - rekao je predsednik i dodao da on svakome sme sve da kaže.

- Kada sam ulazio u Ovalnu kancelariju, kaže mi Tramp: "Hej, gde si visoki. A ti si iz Srbije. Super izgledaš ovako. Kako ti sa Kinezima, jesi li video šta su uradili sa kovidom". A ja rekoh: "Ja odlično sa Kinezima, imam odličnu saradnju sa njima". I kao što sam to rekao Trampu, tako sam i Bajdenu, i Šolcu i Makronu uvek govorio. Čak i Putinu. Imao sam jednom težak razgovor sa njim, posle smo se sprijateljili i imali dobre odnose. Moj posao je da štitim Srbiju, a ne Rusiju ili bilo koga drugog.

Govoreći o glasanju o genocidu u Srebrenici i da su nas Rusi tada spasili u Savetu bezbednosti, Vučić kaže da je pitao Nemce da li su osuđivani za genocid i da je predstavnik te zemlje pokazao jedan papir i rekao da su osuđeni za holokaust.

- Niko ne može da ukine Republiku Srpsku. Po Dejtonu je ona sastavni deo BiH, ali po Dejtonu ima svoj narod i ingerencije. Mogu da pokušaju da je ukinu, ali ne bih im to savetovao. To će biti i jedna od tema našeg Vaskršnjeg saveta sa RS - rekao je on.

Na pitanje da li nam se može ponoviti sudbina Hutua iz Ruande zbog rezolucije o Srebrenici, Vučić kaže da poznaje predsednika te zemlje Kagamea, da je on bio borac u tom pokretu.

Kaže i da je Nemce pitao da li su osuđivani za genocid, i da je predstavnik te zemlje pokazao jedan papir i rekao da su osuđeni za holokaust.

- Ja sam pitao da li su osuđeni za masakr u Kragujevcu, za logore u Srbiji. Ja sam onda pokazao papir i rekao da je to Rezolucija 1244. Pa nekim drugima mora da se poštuje teritorijalni integritet, a nekim slobodarskim narodima ne mora - dodao je on.

Predsednik je dodao da će Srbija uvek biti uz Republiku Srpsku.

Vučić je potom rekao da "smo mi kamičak u cipeli svima".

Printskrin: Informer.rs/tv

- Kada odem u Davos, prva rečenica koju čujem od predstavnika iz regiona na tim sastancima je sledeća: Mi smo za razliku od nekih usaglašeni, sve što pošaljete odmah uradimo. A ja onda pitam zašto uopšte postoje. Što ne stave sekretaricu, šta god im neko napiše da to objave i to je to. Šta će im vlade uopšte, kada rade šta im neko drugi kaže. Ali kada izađemo sa sastanka, svi oni cene samo mene i Srbiju, zato što mi nismo faks prijemnik. Ponosan sam što je Srbija takva.

O ratu u Ukrajini

Vučić je rekao i da ne očekuje da će uskoro biti mir u svetu i u Ukrajini i da će situacija biti još gora.

Vučić kaže da je Makron pričao sasvim racionalno o Ukrajini, iz njegovog ugla, da je Francuska najveća vojna sila, dok je Nemačka najveća ekonomska sila i da se u skladu sa tim ponaša i sam Makron.

Vučić je rekao da mi pokušavamo da ostanemo neutralini i da odolevamo tome više od dve godine.

Prema mišljenju Aleksandra Vučića u Ukrajini neće biti mira u skorije vreme i da će biti sve gore.

- Iako svi misle da Zapad neće poslati vojsku u Ukrajinu, ja mislim da hoće. Stavite se u njihove cipele, oni misle da se Putin neće zaustaviti u Ukrajini. Misle da će Putin da pregazi Herson i Nikolajev i okružiti Odesu, pa produžiti ka Pridnjestrovlju. Smatraju da je bolje da ga sačekaju u Odesi. To je vrlo logično iz zapadnog ugla gledišta. Nisu ni oni glupi, nisu ni Rusi glupi. Igra moći, ko je jači, jedni traže promenu geopolitičkih karata u svetu, ovi drugi ne daju. To su činjenice, nastaviće se, i biće sve gore.

Ranije danas predsednik Srbije i član Predsedništva SNS Aleksandar Vučić dao je u Zemunu potpis podrške listi naprednjaka i koalicionih partnera za beogradske izbore "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" i poručio da Beograd mora da bude na pravom putu.

Istakao je da je pozicija Srbije u nekim stvarima bolja, a u nekim teža, ali nam je potrebno jedinstvo i da budemo što stabilniji i čvršći.

(Telegraf.rs)